bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Novice

Podpisali pogodbo za dograditev prizidka Zdravstvenega doma Brežice

Piše: R.K.

Čas objave:
28.09.2022 07:40

Župan Občine Brežice Ivan Molan je z direktorjem Zdravstvenega doma Brežice Draženom Levojevićem najprej podpisal dogovor o sofinanciranju investicije, nato pa z direktorico Lekarne Brežice Boženo Omerzel in predstavnikoma izvajalca podjetja Strabag d.o.o. Petro Krajncovo in Karlom Bogatinom podpisal pogodbo za gradnjo novega prizidka, kjer bosta pridobila dodatne prostore zdravstveni dom in lekarna. Projekt v vrednosti več kot 7 milijonov evrov predstavlja eno največjih investicij v občini in ta bo pomembno prispevala k boljši kakovosti življenja občank in občanov.

Dogodek ob podpisu pogodb za gradnjo, opremo in strokovni nadzor ter dogovor o sofinanciranju je potekal na platoju pred Zdravstvenim domom Brežice. Uvodoma je vodja Oddelka za investicije, občinsko premoženje in javna naročila Suzana Ogorevc predstavila projekt, pri katerem so združili sredstva Občina Brežice, Lekarna Brežice in Zdravstveni dom Brežice. Gradnja prizidka je predvidena od začetka oktobra 2022 do marca 2024. Uporabno dovoljenje in predaja objekta v uporabo se predvideva v aprilu 2024.

Pogodbo za opremo lekarne (sistem za robotizirano skladiščenje in izdajo zdravil) so podpisali župan, direktorica lekarne in direktor podjetja MTH, servis, trgovina in svetovanje, d.o.o. Martin Hočevar, pogodba za nadzor in varnost na gradbišču pa župan in predstavnik podjetja Savaprojekt d.d. Krško Urban Žigante. Kulturni utrinek so k dogodku prispevale učenke OŠ Brežice: Vanessa Volk je pod vodstvom mentorice Stanke Koren recitirala pesem Toneta Pavčka Dober dan življenje, Gaia Cekuta in Sara Znideršič pa sta ob kitarski spremljavi učiteljice glasbe Katje Lipičnik zapeli zimzeleno Zemlja pleše.

Župan Ivan Molan je dejal, da ga veseli, da zdravstveni dom širi svoje programe in ekipe. Za kakovostno delo so potrebni dodatni prostori, zato je bila sprejeta odločitev za gradnjo prizidka. Občina, lekarna in zdravstveni dom so združili moči in sredstva, projekt bo sofinanciran tudi z državnimi sredstvi. Glede na dobre izkušnje z izvajalcem gradbenih del, ki je gradil tudi vrtec v Dobovi (Strabag d.o.o.), pa župan meni, da v kolikor bo finančna situacija v 2023 ugodna, bo občina lahko razmišljala o skrajšanju roka izvedbe del, torej o predčasnem končanju investicije.

Direktor ZD Brežice Dražen Levojević pravi, da bodo v nove prostore selili otroške in šolske dispanzerje, dispanzerje za medicino dela, prometa in športa ter laboratorij, s tem pa bodo v obstoječem objektu ustvarili prostor za druge dejavnosti. V zdravstvenem domu načrtujejo umestitev 13 ambulant družinske medicine s pripadajočimi prostori.

Direktorica Lekarne Brežice Božena Omerzel je izpostavila, da bo lekarna z novimi prostori ohranila dobro dostopnost zdravil za uporabnike, za gibalno ovirane in vozičke pa se bo dostopnost bistveno izboljšala. Novi prostori bodo zaposlenim v lekarni omogočali kakovostno delo v skladu z zakonodajo, dobro lekarniško prakso in sodobnimi trendi v lekarniški dejavnosti. Zagotovljen bo prostor za svetovanje uporabnikom, opremljen bo tudi prostor za magistralno recepturo in aseptično pripravo zdravil, pomembna pridobitev bo sistem za robotizirano skladiščenje in izdajo zdravil. Z dodatnimi prostori se bodo izboljšali tudi pogoji za praktično usposabljanje dijakov in študentov ter za opravljanje dežurne službe, pridobili bodo tudi predavalnico.

O projektu gradnje prizidka

Občina Brežice bo na zahodni strani obstoječega objekta Zdravstvenega doma Brežice zgradila prizidek k ZD Brežice, vanj umestila del dejavnosti ZD Brežice in lekarno ter tako zagotovila ustrezno zdravstveno oskrbo prebivalstva na primarni ravni. Namen investicije je torej zagotovitev ustreznih prostorskih pogojev za širitev določenih zdravstvenih programov ZD Brežice ter za delovanje Lekarne Brežice, kar bo prispevalo k dvigu kakovosti zdravstvenih storitev na primarni ravni in h krepitvi javnozdravstvene vloge ZD Brežice.

Investicija tehnično obsega izgradnjo troetažnega prizidka skupne neto tlorisne površine 1.977,84 m² k obstoječemu objektu ZD Brežice, ureditev prostorov za lekarno v pritličju in severnem delu prvega nadstropja z ločenim vhodom, ureditev prostorov za potrebe zdravstvenih dejavnosti (otroški in šolski dispanzer, laboratorij, medicina dela, prometa in športa) v preostalem delu prvega nadstropja, v drugem nadstropju in veznem delu, izvedbo zunanjega dvigala, izvedbo požarnega stopnišča (jeklena konstrukcija z ravno streho), izvedbo dovoza z nadstrešnico ter ostale zunanje ureditve okoli prizidka, nakup in montažo opreme ZD, nakup in montažo opreme lekarne ter nakup in montažo avtomatiziranega skladišča za lekarno.

Finančna konstrukcija – pridobili državna sredstva ministrstva in Ekosklada

Investitorji projekta so Občina Brežice (3.639.715,66 EUR), Lekarna Brežice (2.300.000,00 EUR) in Zdravstveni dom Brežice (461.364,86 EUR). Občina je s projektom uspešno kandidirala na javnem razpisu Ministrstva za zdravje Sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva v Republiki Sloveniji za leti 2022 in 2023, ki ga je januarja 2022 objavilo Ministrstvo za zdravje in iz tega naslova pridobila 853.388,80 EUR nepovratnih sredstev. Z uspešno prijavo na javni poziv Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada za pridobitev nepovratne finančne spodbude za gradnjo skoraj nič-energijske stavbe splošnega družbenega pomena zagotovila še dodatnih 427.319,50 EUR.

Po izvedenem javnem naročilu je za sklop 1 (gradnja in oprema prizidka) izbran najugodnejši izvajalec gradbenih, obratnih, inštalacijskih (GOI) del Strabag d.o.o., katerega ponudba znaša 7.013.584,79 EUR z DDV, za sklop 2 (avtomatizirano skladišče lekarne) pa je izbran izvajalec del MTH, servis, trgovina in svetovanje d.o.o., čigar ponudba znaša 388.983,58 EUR z DDV. Strokovni nadzor nad izvedbo bo izvajalo podjetje Savaprojekt d.d., katerih ponudba v višini 71.863,37 EUR z DDV je bila izbrana kot najugodnejša prejeta po javnem naročilu.