pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Krško

Podpisali pogodbo za gradnjo prizidka

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
12.08.2015 08:16

Na Inštitutu za energetiko krške Fakultete za energetiko, ki pod okriljem Univerze v Mariboru deluje v krški poslovni coni Vrbina, so podpisali pogodbo za gradnjo prizidka in spremljajočih objektov. Celoten projekt bo stal nekaj več kot 5,2 milijona evrov, dobrih 4,2 milijona evrov bo prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

Prodekan za raziskovalno dejavnost Fakultete za energetiko Miralem Hadžiselimović je za STA povedal, da projekt obsega gradnjo drugega dela krškega inštituta za energetiko z dvema novima laboratorijema. Hkrati obsega opremo za sedem laboratorijev, ki delujejo v osnovni fakultetni zgradbi v središču Krškega in jih bodo preselili v Vrbino.

Glede na razpisne pogoje naj bi gradbinci svoja dela opravili v dveh mesecih in pol. Omenjeni inštitut bo gradilo na razpisu izbrano krško podjetje Kostak, gradnji pa bo sledilo še opremljanje inštituta, je še dejal.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je sicer konec julija potrdila evropsko financiranje gradnje prizidka Inštituta za energetiko krške Fakultete za energetiko.

Kot so zapisali v svojem nedavnem sporočilu, bo prizidek opremljen predvsem za izvajanje raziskav s področja aero- in hidroenergetskih tehnologij ter računalniško podprtega konstruiranja in inženirstva.


Hkrati so navedli, da se energetika kot tehniška veda v okviru energetskih procesov, naprav in tehnologij razvija izredno hitro. Sodobne energetske smernice pa narekujejo razvoj v smeri energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov, s poudarkom na okolju prijaznih in ekološko sprejemljivih tehnologijah.

Za tovrstni razvoj je zato treba zagotoviti ustrezno infrastrukturo in opremo, ki bo na omenjenem področju omogočila zaključeno in celovito znanstveno-raziskovalno delo, so dodali.

Uresničitev projekta bo pripomogla k sodobnejši opremljenosti in izboljšanju pogojev za izvajanje fakultetne znanstveno-raziskovalne dejavnosti, posredno pa bo prispevala tudi h kakovostnejšemu izvajanju izobraževanja in k novim zaposlitvenim možnostim, so še zapisali.

Fakulteto za energetiko so ustanovili leta 2007. Njen sedež je v Krškem, fakulteta pa skupaj s svojim velenjskim oddelkom pokriva dve večji slovenski energetski območji. Študijsko deluje od leta 2008, v zadnjem šolskem letu je imela na obeh oddelkih skupaj vpisanih 270 študentov.