mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Metlika

AVDIO&FOTO: Podpisali pogodbo za izgradnjo javne infrastrukture industrijske cone Beti

Piše: STA

Čas objave:
12.02.2020 13:02

Metliška občina je s podjetjem CGP danes podpisala pogodbo za izgradnjo gospodarske javne infrastrukture v novo nastajajoči industrijski coni Beti v pokritih površinah nekdanje skupine Beti v Metliki. Nekaj več kot 430.000 evrov vredno naložbo bo metliška občina izvedla z denarno podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj in države.

Metliški župan Darko Zevnik in predsednik uprave CGP Martin Gosenca (desno).png
Metliški župan Darko Zevnik in predsednik uprave CGP Martin Gosenca (desno)
Foto: R.B./STA

Metliški župan Darko Zevnik je po podpisu pogodbe povedal, da bosta evropski sklad in država skupaj pokrila devet desetin naložbenih stroškov, preostalo pa bo občina. Dela bodo začeli prihodnji teden in jih predvidoma končali maja prihodnje leto.

Sicer pa je predvideno, da se tri četrtine hektara degradiranega območja v osrednjem delu te industrijske cone sanira, infrastrukturno modernizira in nadgradi.Večina tamkajšnjih zgradb je bilo namreč zgrajenih v letih po drugi svetovni vojni, infrastruktura pa je v slabem stanju tudi zaradi nezadostnega vzdrževanja, odsluženosti in spremembe tehnologije. Treba bo urediti vodovod, električne priključke, kanalizacijo, odvodnjavanje in cestno omrežje, je dodal.

metlika, podpis-pogodbe
Podpis pogodbe
Foto: Občina Metlika

Naložbi se bosta pridružila upravljalca telekomunikacijskega in elektroenergetskega omrežja, ki bosta uredila tovrstno infrastrukturo.

Zevnik je sicer z izvršno direktorico Beti Majo Čibej predlani podpisal predpogodbo o sodelovanju pri vlaganju v razvoj gospodarsko-javne infrastrukture v industrijski coni Beti, občina pa je nato z ministrstvom za gospodarstvo podpisala pogodbo o sofinanciranju ureditve tega območja.

Z naložbo, ki jo bo prispevala občina, bo ta postala lastnik tamkajšnjih športnih igrišč, zemljišč s prometno in komunalno infrastrukturo ter zgradbe z depoji metliškega Belokranjskega muzeja. Župan je še dodal, da je pogoj za ureditev omenjenega degradiranega območja, da morajo do konca naložbe prodati 70 odstotkov tamkajšnjih zgradb.

Kot je potrdila Čibejeva, so do konca preteklega leta prodali že več od zahtevanega. Sicer pa se za nakup zanimajo predvsem domača podjetja. Cilj Beti je, da prodajo ali dajo v dolgotrajni najem vse prostore, ki jih več ne potrebujejo, je dodala direktorica.

Po njenih besedah naj bi v industrijski coni Beti mesto našlo približno deset podjetij, oddali pa so že skoraj vsa razpoložljiva zemljišča.

Po podatkih metliške občine nameravajo v industrijski coni med drugim zgraditi nekaj manj kot 500 metrov mešane kanalizacije, dobrih 700 metrov vodovoda, skoraj 300 metrov elektrokabelske kanalizacije ter 120 metrov dostopne in 70 metrov notranje ceste.

Metliški župan Darko Zevnik o industrijski coni Beti