tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

Podpisana pogodba za gradnjo kolesarskih povezav do Krške vasi in Čateža ob Savi

Piše: R.K.

Čas objave:
17.11.2021 16:30

Občina Brežice kot investitor in v postopku javnega naročanja izbrani izvajalec CGP d.d., kot vodilni partner s partnerjem KOP Brežice d.d. sta sklenila pogodbo za izgradnjo kolesarskih povezav do Krške vasi in Čateža ob Savi v vrednosti 2.772.167,68 evrov.

Ker gre za gradbeno izjemno zahteven projekt bodo med izvajanjem del potrebne tudi popolne zapore ceste. Uporabnike ceste občina že ob podpisu pogodbe prosi za sodelovanje in razumevanje, saj bomo lahko le s skupnimi močmi izboljšali prometno varnost za kolesarje na tem nevarnem cestnem odseku ob reki Krki. 

Predstavitev projekta
Predstavitev projekta
Občina Brežice

Predstavnica projektanta, podjetja GPI d.o.o. Novo mesto, Mojca Radakovič je predstavila tehnično zahteven projekt. Župan Ivan Molan je izpostavil, da gre za finančno in izvedbeno zahteven projekt, ki je ključnega pomena iz vidika tako prometne varnosti kot širjenja kolesarskih povezav v občini ter naprej proti Kostanjevici na Krki. Brez evropskih in državnih sredstev občina sama takšnega projekta ne bi mogla uresničiti, je poudaril župan.

Podpis pogodbe
Podpis pogodbe
Občina Brežice

Kot je dejal predstavnik izvajalcev Martin Gosenca sta pri tem projektu poseben izziv zahteven in hkrati ključni del izgradnje. To je izgradnja opornih zidov ob reki Krki na več odsekih. Princip tehnologija je takšen, da bodo najprej zvrtali 10 m globoke luknje za pilote za temelje, na temeljih pa bodo 5 in več metrski oporni zidovi, ki so sidrani v zemljino. Za ta dela bodo morali v ozko in slabo dostopno območje ob reki pripeljati večje vrtalne stroje.

Začetek del izgradnje kolesarske povezave je predviden v začetku leta 2022, rok za izvedbo
gradbenih del pa je 30. 3. 2023. Dela po pogodbi obsegajo izgradnjo kolesarskih povezav ob R2- 419/1206 Krška vas – Čatež ob Savi v dolžini 1,6 km, stopnice z rampo, podporne konstrukcije (npr. podporna zida v skupni dolžini 110 m), ureditev vodovoda, ureditev cestne razsvetljave, zaščite in prestavitev električnega omrežja, zaščita telekomunikacijskega omrežja, ipd. V okviru projekta bo Občina Brežice zgradila 1,6 km novih kolesarske poti ob državni cesti R2-419 od območja gostilne Grič pri starem mostu čez Krko, čez naselje Velike Malence do Krške vasi.

Območje urejanja
Območje urejanja
Občina Brežice

Dodatni del kolesarske povezave se bo izvedel z vodenjem po obstoječih javnih poteh in lokalnih cestah. Tako bo celotna dolžina kolesarske povezave ob zaključku projekta znašala najmanj 4,3 kilometra in sicer od gradu Brežice preko starega mostu čez Savo in Krko do Čateža ob Savi in do Krške vasi.

Utesnjena regionalna cesta med brežinama ob Krki
Utesnjena regionalna cesta med brežinama ob Krki
Občina Brežice
Z ureditvijo kolesarskih povezav želi občina poskrbeti za varnost kolesarjev v prometu, kjer za kolesarje še ni namenskih površin, in povezati kolesarske odseke Brežice-Čatež ob Savi in Brežice-Krška vas. Na ta način bodo zagotovljeni pogoji za udobno, varno in privlačno kolesarjenje na območju občine. Projekt bo z izvedbo pripomogel tudi k doseganju zastavljenih operativnih ciljev v sklopu celostne prometne strategije občine Brežice (trajnostna mobilnost).


Projekt Kolesarske povezave ob R2-419 Brežice – Krška vas in Brežice – Čatež ob Savi je vključen v Dogovor za razvoj Razvojne regije Posavje in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi 4 »trajnostna raba in proizvodnja energije ter pametna omrežja«, prednostne naložbe 4.4 »spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi«, specifičnega cilja 4.4.1 »Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih«.

Za celoten projekt Kolesarske povezave ob R2-419 Brežice – Krška vas in Brežice – Čatež ob Savi v ocenjeni vrednosti 3,3 milijona evrov (v strošek celotnega projekta so poleg gradbenih del, za katera je sklenjena pogodba, vključena tudi vsa potrebna dela - projektna in investicijska dokumentacija, stroški zunanjih izvajalcev, nadzorov nad gradnjo, urejanje lastniških vprašanj, informiranje) je občina prejele sklep o odobrenih sredstvih sofinanciranja v višini cca 1,3 milijona evrov. Dober milijon evrov predstavljajo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj, 261.000 evrov bo prispevala država. Izgradnja kolesarskih povezav ob R2-419/1206 Krška vas – Čatež ob Savi je eden od treh projektov, za katerega je občina pridobila evropska sredstva – poleg projektov Kolesarska povezava Brežice-Dobova, ki se že izvaja, in Hidravlične izboljšave vodovodnih sistemov v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli.

Občina Brežice bo v sodelovanju z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo, ki bo zaradi smotrnosti in gospodarnost sočasno izvajala sanacijo državne ceste R2-419/1206 Krška vas – Čatež ob Savi, uredila dve križišči – obstoječe križišče pri mostu proti Krški vasi ter križišče pri avtocestnem nadvozu (ŠRC Grič) skupaj z ureditvijo prehodov za pešce ter ureditvijo avtobusnih postajališč (obstoječe pri mostu za Krško vas in novo pri ŠRC Grič). Vrednost pogodbe za sanacijo državne cesta, za katero bo sredstva zagotovila direkcija, znaša 1.376.067,38 evrov. Rok za izvedbo gradbenih del je 30. 3. 2023.

Predsednik uprave CGP Martin Gosenca

O posebnih izzivih pri izvedbi projekta


Župan Ivan Molan

O projektu izgradnje Kolesarskih povezav