900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

Podvig Gradovi Posavja združuje digitalizacijo, turizem in kulturno dediščino

Piše: STA

Čas objave:
31.05.2021 09:56

V Posavju so se leta 2014 leta lotili skupnega podviga združene predstavitve tamkajšnjih gradov, ki ga vodi Regionalna razvojna agencija Posavje. Pri tem v veliki meri stavijo na digitalizacijo in sodobne spletne medije. V Termah Čatež, ki so med projektnimi partnerji, pa bodo konec junija odprli posebno interpretacijsko sobo.

Gre za atraktivno predstavitev doživetja posavskih gradov, ki temelji na tridimenzionalnih modelih grajske notranjosti, 360-stopinjskih posnetkih in videu. Predstavitev bo vsebovala tudi ponudbo vključenih gradov, je sporočila krška območna razvojna agencija.

Z interpretacijsko sobo želijo obiskovalce navdušiti nad kulturno dediščino in jih spodbuditi k obisku posavskih gradov. Razvijajo tudi spletno aplikacijo za potovanje po območnih gradovih in raziskovanje njihovih skrivnosti.

135149_177924_gradrajhenburg01_velika.jpg

Za obiskovalce, ki bodo dediščino posavskih gradov in enega dolenjskega želeli skusiti "butično in nepozabno" oz. prek gastronomije in preostale povezane ponudbe, bo na voljo novo in edinstveno petzvezdično doživetje, ki bo ponudbo turističnega območja Čatež in Posavje prikazalo v povsem novi in privlačnejši luči, so dodali.

V omenjeni podvig so vključeni gradovi Rajhenburg nad Brestanico, Brežice, nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki, sevniški grad, grad Mokrice in grajski ruševini Svibno ter Kunšperk, ki bosta zajeti v obliki poskusa tridimenzionalne rekonstrukcije, je še sporočila Regionalna razvojna agencija Posavje.

Grad Brežice.jpg
Staro brežiško mestno jedro z gradom, v ozadju sv. Vid
Foto: M. L.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer Regionalni razvojni agenciji iz Krškega julija lani odobrilo skoraj 260.000 evrov podpore za elektronsko nadgradnjo projekta Gradovi Posavja. Slovenska turistična organizacija pa ji je prek razpisa za sofinanciranje promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih območij namenila 40.000 evrov.

Po podatkih posavske agencije jim je gospodarsko ministrstvo denarno podporo odobrilo prek razpisa za preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih območjih zaradi epidemije novega koronavirusa, in sicer za projekt e-Gradovi Posavja.

Denarno podporo Slovenske turistične organizacije pa bodo porabili za promocijo turistične ponudbe območij Čatež in Posavje na domačem in tujem trgu. Pri tem želijo okrepiti njuno prepoznavnost kot območja "za odkrivanje vrhunske srčne gastronomije, spoznavanje aktivnosti v naravi in na podeželju ter skrbi za zdravje in dobro počutje".