vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Novice Novo mesto

Podvodno čiščenje reke Krke

Piše: STA

Čas objave:
07.09.2019 07:10

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto danes spet organizira že tradicionalno akcijo čiščenja reke Krke, letos že 26., ki je poimenovana Eko 2019 - potapljači za čisto Krko. Akcija bo potekala v Novem mestu na območju od gostišča Loka do starega mestnega mostu ter pod sodiščem, so sporočili iz omenjenega kluba.

Potapljaška čistilna akcija SUB – ECO 2019
Potapljaška čistilna akcija SUB – ECO 2019
Potapljaško društvo M3

Po navedbah kluba so se kljub temu, da so na omenjenem področju akcije že imeli, zaradi novih odpadkov, ki so predvsem posledica vandalizma in objestnosti nekaterih, nekaj odpadkov pa je ostalo še od prej, odločili, da ponovno čistijo rečno dno na območju Novega mesta.

Na akcijo so povabljena vsa potapljaška društva in klubi iz Slovenije in tudi nekaj klubov s Hrvaške, dogodek pa je tudi pod okriljem Slovenske potapljaške zveze. Tudi z letošnjo akcijo podpirajo projekt Krka živi, v katerem aktivno sodelujejo vse od njegovega začetka. Letos so uspeli pridobiti tudi kar nekaj novih sponzorjev, ki jim ni vseeno za odnos do okolja.

Potapljaška čistilna akcija SUB – ECO 2019
Potapljaška čistilna akcija SUB – ECO 2019
Potapljaško društvo M3

Leta 1993 so izpeljali prvo čiščenje reke Krke, akcijo pa so organizirali na ravni kluba. Ker so takrat videli, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bodo zmogli očistiti sami, se je porodila ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo, v katero bi vključili potapljače iz vse Slovenije.

090559_182441_potapljaci.jpg

Tako so leta 1994 začeli množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, kasneje pa so po njihovem vzoru pripravili podobne akcije tudi drugje po Sloveniji. Sedaj je akcija čiščenja reke Krke postala že tradicionalna. Pripravljajo jo vsako leto prvi vikend v septembru, razen takrat, ko vremenske razmere ne dopuščajo, se termin akcije ustrezno prestavi.

Na akciji poleg članov Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto sodelujejo potapljači iz vse Slovenije. Ker je namen akcije tudi ekološko ozaveščanje ljudi, vključujejo v akcijo lokalne prebivalce, pomagajo pa jim tudi ribiči in lokalni rafting klub. Akcija je vsako leto medijsko zelo odmevna in tako pripomore k pozitivnejšemu odnosu prebivalstva do reke.

Potapljaška čistilna akcija SUB – ECO 2019
Potapljaška čistilna akcija SUB – ECO 2019
Potapljaško društvo M3