reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

POGOVOR: Kakšno bo letošnje Štukljevo leto v MO NM?

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.04.2018 11:53

Letošnje leto je v Mestni občini Novo mesto posvečeno olimpioniku Leonu Štuklju.

Letošnje leto je v Mestni občini Novo mesto precej delovno in bogato z dogodki, ki tako ali drugače zaznamujejo Štukljevo leto. 12.novembra letos namreč praznujemo 120. obletnico rojstva največjega slovenskega olimpijca, Novomeščana Leona Štuklja. Kot je v pogovoru za naš radio povedal župan MO NM Gregor Macedoni, v novomeški občini skozi vse leto poudarjamo pomen zdravega športnega duha, ki ga je utelešal naš someščan. »S ciljem predstaviti vse elemente, ki na tem področju pomenijo višjo kakovost bivanja v naši občini, pa pripravljamo bogat nabor aktivnosti, ukvarjali pa se bomo tudi z izročilom naše bogate kulturne dediščine,« pravi Macedoni.

Namen Štukljevega leta 2018 v Mestni občini Novo mesto je graditi celovitost na vseh področjih, saj je zdravo telo temelj za zdrav um, zdravo čustvovanje, ustvarjanje, delo in prenos etičnih in moralnih vrednot skozi vzgojo najmlajših. Vse to  je predpogoj srečnega in harmoničnega življenja posameznika v naravnem in družbenem okolju, ki ga obkroža. Z različnimi kulturnimi, športnimi, družabnimi in zabavnimi dogodki bo tudi MO NM spodbujala in gradila ozračje zdravega duha v novomeški občini za vse generacije. Vse v slogu gesla: »Zdrav duh v Novem mestu!«

Ob Štukljevem letu se bo tako zgodila vrsta večjih in manjših prireditev, katerih soorganizatorica je tudi MO NM. Za celoten projekt bo občina iz proračuna namenila 120 tisoč evrov, ravno v zadnjem času pa si intenzivno prizadevajo tudi za sodelovanje regijskega gospodarstva, ki počasi spet prepoznava pomen in sporočilo projekta.

Največ proračunskega denarja bo tako šlo za osrednjo prireditev ob 120-letnici rojstva Leona Štuklja oz. za razstavo, ki bo ob tej priložnosti pod okriljem Dolenjskega muzeja prenovljena. Prireditev bo na prenovljenem velodromu v Češči vasi. Precej denarja bo namenjenega tudi za 1.Novomeški polmaraton, za katerega verjamemo, da bo prerasel v pravi dolenjski tekaški praznik, v načrtu pa so tudi številni strokovni posveti in tudi drugi že uveljavljeni dogodki.

Veliko poudarka na Štukljevem letu je namenjenega zlasti športu, športnim aktivnostim, kulturi, tudi investicijam, ki pomenijo zdravo življenje posameznikov in skupin, predvsem pa optimizmu in veri v boljši jutri tudi v naši občini. Kot pravi župan Gregor Macedoni, izzivov za boljšo prihodnost življenja in dela v občini, ne manjka. »Tudi v osrednjem strateškem dokumentu občine - Strategiji MONM do leta 2030, ki je prav zdaj v javni obravnavi, je zapisano, da si želimo pametne, trajnostne in vključujoče občine, ki omogoča dobre pogoje za bivanje, delovanje in druženje. Verjamem, da smo na dobri poti,« pravi župan Macedoni.

V oddaji "S Krko naokoli" o Štukljevem letu