denar, bankovec, 500 Svet24.si

V Sloveniji na pozabljenih računih 19 milijonov ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Novice Ljubljana

Pol milijona evrov za odpravo zaraščanja kmetijskih površin

Piše: STA

Čas objave:
26.09.2021 07:37

Za ukrep odpravljanja zaraščanja na kmetijskih zemljiščih je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano razpisalo 500.000 evrov nepovratnih sredstev. Vloge na javni razpis bo mogoče vložiti od 4. oktobra naprej do njegovega zaprtja, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

"Vlaganja v odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih pomenijo ponovno vzpostavitev kmetijske pridelave na teh zemljiščih s ciljem povečanja samooskrbe s hrano v Sloveniji," so zapisali na ministrstvu, ki je razpis objavilo v današnjem uradnem listu.

Pojasnili so, da razpis potencialnim upravičencem omogoča pridobitev nepovratnih sredstev za odpravljanje zaraščanja na zemljiščih, ki so v prostorskem načrtu lokalne skupnosti po namenski rabi prostora opredeljena kot kmetijska zemljišča in so v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, v evidenci dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč vpisana kot zemljišče v zaraščanju, drevesa in grmičevje ali gozd.

Odpravljanje zaraščanja se izvaja z agromelioracijskimi deli, kot so krčitev grmovja in dreves, izravnava zemljišča in odstranitev kamnitih osamelcev.Finančna pomoč bo izplačana kot enkratni pavšalni znesek 5000 evrov na hektar kmetijskega zemljišča v zaraščanju oziroma sorazmerno površini, na kateri je bil odpravljeno zaraščanje. Najmanjša površina, za katero se dodeli pomoč, je 0,3 hektarja. Gre lahko za seštevek večjega števila manjših površin, pri čemer posamezna površina, na kateri se odpravlja zaraščanje, ne sme biti manjša od 0,1 hektarja.

Upravičenec do podpore je nosilec kmetijskega gospodarstva, ki je lastnik ali zakupnik kmetijskega zemljišča v zaraščanju. Ker gre za državno pomoč, je treba pri tem upoštevati določbe o dodeljevanju pomoči po de minimis v kmetijskem sektorju, so še pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo za kmetijstvo je danes v uradnem listu objavilo tudi javni razpis za dodelitev podpore za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. Skupno je na voljo 1,135 milijona evrov nepovratnih sredstev. Od tega je za organizacije proizvajalcev na voljo pol milijona evrov, za skupine proizvajalcev pa dobrih 635.000 evrov. Vloge bo mogoče vložiti od 18. oktobra do vključno 21. decembra do 14. ure, razkriva besedilo razpisa.