radio1 Svet24.si

Janša s Kurzem na Triglav, Avdić s Pitschko na ...

operacija, kirurginja Svet24.si

Kirurginja zarezala v napačno nogo! Kazen 2700 ...

Ursula von der Leyen Svet24.si

Predsednica Evropske komisije o obveznem cepljenju...

jezus janez jansa pf ukom Reporter.si

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa...

20210604-01063296 Necenzurirano

Vizjak bi imel za šefa Triglavskega narodnega ...

Natalija Verboten - Kolekcija Sivka Njena.si

Natalija Verboten ne skriva uporabe botoksa

grilc Ekipa24.si

Sporočilo žene, ki TRGA SRCE: Smrt slovenskega ...

Novice Brežice

Poleg Krškega bi tudi v Brežicah radi bili mestna občina

Piše: STA

Čas objave:
12.10.2021 10:30

Brežiški občinski svetniki so na ponedeljkovi izredni seji soglasno podprli predlog, da tudi občina Brežice postane mestna občina. Opredeliti so se morali namreč do predloga, da to postane sosednja občina Krško, ob katerem je občinsko vodstvo ocenilo, da je morda primeren čas za to, da mestna občina poskuša v tretje postati tudi domača občina.

Brežiški svetniki so se sicer morali opredeliti glede poziva državnega zbora, da do 25. oktobra dajo mnenje k predlogu sprememb in dopolnitev zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki ga je z namenom, da občina Krško postane mestna občina, vložil krški poslanec Dušan Šiško.

Gre tudi za spremembo 3. člena zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, ki določa mestne občine, in sicer tako, da bi občino Krško uvrstili med mestne občine.

Vršilka dolžnosti direktorice brežiške občinske uprave Patricia Čular je v utemeljitvi brežiškega predloga navedla, da se je v tamkajšnji občini po dveh neuspešnih poskusih v preteklih letih, da postane mestne občina, marsikaj spremenilo.Brežice imajo zdaj fakulteto, število občanov pa se je okrepilo. Imajo več delovnih mest, opazen je tudi "priselitveni potencial". Čeprav vseh pogojev za pridobitev statusa mestne občine v Brežicah še ne dosegajo, pa menijo, da imajo kot obmejna občina za državo strateško pomemben položaj, s številnimi državnimi ustanovami pa tak status zaslužijo. "Tudi nekatere sedanje mestne občine, kot so Nova Gorica, Ptuj, Slovenj Gradec in Murska Sobota, v celoti ne izpolnjujejo pogojev," je hkrati opozorila.

Kot je še navedla, imajo Brežice izjemen geostrateški položaj mesta in občine. Imajo 67 kilometrov schengenske meje s Hrvaško in zgodovinsko prepoznavnost. Brežice so s Savo, z avtocesto Ljubljana-Zagreb, dvema železniškima postajama in edinim vojaškim letališčem v državi stičišče transportnih poti. So tudi močno upravno, izobraževalno in zdravstveno središče. Imajo 50 ustanov, od teh 20 državnih, 300 nevladnih organizacij, gimnazijo ter bolnišnico. Veliko razvojnih možnosti imajo na področjih priseljevanja, turizma, gospodarstva in kmetijstva, je še ocenila Čularjeva.

Brežičani so sicer status mestne občine skušali dobiti že leta 2005 in 2009. Ker občina takrat ni dosegala meril, ki bi jo upravičevala kot mestno, pa so pristojni njihova predloga zavrnili.