Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

Policija poziva k previdnosti pri kurjenju v naravi

Piše: STA

Čas objave:
02.03.2021 07:25

Pred nami so suhi in sončni dnevi, ki jih bodo mnogi izkoristili za delo v naravi. Policija ob tem poziva k previdnosti in odgovornosti pri kurjenju trave, vejevja in drugih odpadnih snovi.

V samo samo zadnjih nekaj dneh so zaznali večje število požarov v naravi oziroma na prostem. "Pri požiganju trave in vejevja pa se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod nadzora in ogrozi zdravje in življenje ljudi ter njihovo premoženje," so zapisali na Policijski upravi Celje.

Več primerov goreče suhe trave in podrastja so v minulih dneh zaznali tudi na območju Novega mesta in Kočevja. Tako je samo v nedeljo zagorelo na več lokacijah v Kočevju in sicer je v bližini Črnomeljske ceste  gorela trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov, popoldan sta pri Kočevju goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje in Klinja vas so pogasili požar na površini približno enega hektara. Trava je gorela tudi v naselju Trata in sicer na površini okoli 1000 kvadratnih metrov, v naselju Dolenja vas, v občina Ribnica pa so prav tako na pomoč prihiteli gasilci, ker je gorela suha trava. 

Požar v naravi
Požar v naravi
Pixabay

Tudi na novomeškem koncu so jih našteli nekaj in sicer ob Mirnopeški cesti v Novem mestu, kjer sta goreli suha trava in podrast, prav tako ob ulici Pot v Gaj, kjer so gasili požar na površini okoli enega hektarja, na Barončevem hribu v Novem mestu so goreli suha trava in podrast na površini okoli 600 kvadratnih metrov, v bližini ulice Ob potoku pa na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Prav tako sta suha trava in podrast zagoreli v bližini naselja Sovinek, v občini Semič, tukaj na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Bodite previdni pri kurjenju v naravi

Zato vse, ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti, na policiji opozarjajo, da je v uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju določeno, da je treba kurišče v naravnem okolju obdati z negorljivim materialom, ga vsaj meter od zunanjega roba očistiti vseh gorljivih snovi, ves čas kurjenja pa mora biti tudi pod nadzorom polnoletne osebe. Po končanem kurjenju je treba ogenj popolnoma pogasiti. V uredbi je prav tako določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 kilometrov na uro, ali ob sunkih vetra, močnejših od 40 kilometrov na uro, ne sme začeti kuriti oziroma je treba s kurjenjem takoj prenehati.