nika kovač, 8. marec1 Svet24.si

8. marec zapravil preveč, sedaj prosijo za denar

Princ Harry Svet24.si

Princ Harry imel afero

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

ljudmila novak m24 Reporter.si

Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: »Janez, ...

nk olimpija 22 mm Ekipa24.si

Na mizi vodstva zmajev ponudba, ki je ne gre ...

diana Odkrito.si

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje ...

doncic dallas (3) Ekipa24.si

Veliki derbi in Ronaldo istočasno na televiziji? ...

Novice Ljubljana

Policijska ura zaenkrat še ostaja

Piše: STA

Čas objave:
10.03.2021 22:27

Strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve za skrajšanje omejitve gibanja ponoči, zato ta ostaja nespremenjena med 21. in 6. uro zjutraj. Bodo pa o tem znova odločali v naslednjih 14 dneh. Vlada je podaljšala tudi večino drugih omejitev.

Vlada je nekoliko spremenila tudi odlok o pogojih vstopa v Slovenijo, in sicer bo namesto dosedanje kontrolne točke na meji z Italijo na Erjavčevi ulici v Novi Gorici med 6. in 21. uro obratovala kontrolna točka Nova Gorica (Solkan).

Strokovna skupina pri tem ni podprla predloga, da se dvolastniki, za katere je zahtevano tedensko testiranje, izvzamejo, kar pomeni, da se tako za njih kot za druge izjeme zahteva za testiranje začne uporabljati 15. marca.

Nekoliko so spremenili tudi rdeči seznam držav, in sicer so pri članicah EU posodobili stanje za nekaj administrativnih enot na Danskem, v Grčiji, Italiji in Španiji. Med drugim na rdečem seznamu ni več italijanskih otokov Sardinija in Sicilija. Pri rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb.

Spremembe odloka o pogojih vstopa v Slovenijo bodo začele veljati dan po objavi v uradnem listu in bodo trajale do 19. marca, so napovedali v sporočilu za javnost.

Na podlagi zadnje epidemiološke ocene se je vlada odločila za sedem dni podaljšati veljavnost ključnih odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, med drugim omejitve pri zbiranju, šolanju in športu, pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, pri ponujanju kulturnih in kinematografskih storitev, prodaji vozil in javnem prevozu.Vlada je sprejela novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem ne glede na to, ali je bila oseba v karanteno napotena s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, policije ali na drug način. Novela tudi določa evidence, potrebne za nadzor in določa neizvajanje karantene na domu kot prekršek. Predlog novele bo podrobneje predstavljen v četrtek, so napovedali.

Prav tako je vlada spremenila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, s katerim podaljšuje obdobje veljavnosti trenutnega odloka, dodatno pa se v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva. Ta izjema se začne uporabljati 15. marca in se uvršča pod dejavnosti, ki so lahko odprte brez testa za zaposlene, so dodali.

Danes je vlada prav tako izdala odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe z novim koronavirusom v upravnih zadevah, s katerim določa, da se lahko vloge v upravnem postopku vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omeji se možnost vlaganja vlog neposredno pri organu, temu pa se omogoči, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev.

Z odlokom se omejuje pregledovanje dokumentov v uradnih prostorih, dopušča se vročanje na navadni elektronski naslov, dopušča se podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe, če zaradi protikoronskih ukrepov odločbe ni mogoče izdati in vročiti v zakonitem roku. Z odlokom se tudi dopušča podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, če te ni mogoče izpolniti v postavljenem roku.

Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do konca epidemije, a najdlje tri mesece, so še sporočili po seji vlade.