mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Dobova

Policisti po novih zahtevah ne porabijo bistveno več časa

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.01.2016 17:04

Slovenska policija, ki že od prvega dne evidentiranja migrantov na meji ugotavlja njihovo ciljno državo, za izvedbo postopkov po novih zahtevah ne potrebuje bistveno več časa. Težav ni imela niti pri današnji predaji petnajstih migrantov, ki niso izpolnjevali pogojev za nadaljnje potovanje, so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

Inšpektor Policijske uprave Novo mesto Bojan Tomc je v sprejemnem migrantskem centru Dobova danes povedal, da sta na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova iz Hrvaške od četrtka pripeljala dva vlaka s skupaj nekaj več kot 1830 migranti, od teh pa so jih 15, ker glede ciljne države niso izpolnjevali pogojev za nadaljnje potovanje, danes uspešno vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Hrvaškim kolegom so jih predali na mejnem prehodu Rigonce, sicer pa ti slovenskim policistom danes še niso napovedali prihoda novega vlaka s prebežniki.

Tomc je nadaljeval, da so slovenski policisti pri ugotavljanju identitete migrantov temeljiti, kar potrjujejo podatki o manjšem številu prebežnikov, ki jih je avstrijska policija vrnila slovenski. Po uvedbi zahtev po točni navedbi cilja potovanja, pa pri teh še temeljiteje ugotavljajo, od kod prihajajo, je dodal.

Preostale od četrtka sprejete migrante so tudi z vlakom prepeljali naprej, dobovski sprejemni center pa je bil že dopoldne prazen.

Tam sicer pričakujejo prihod morebitnega novega vlaka s prebežniki, pri katerih bodo postopke vodili tako, kot so bili doslej navajeni. Po svojih navodilih bodo nadaljnje potovanje dovolili migrantom, ki potujejo v Nemčijo in Avstrijo ter če bodo zaprosili za mednarodno zaščito v Sloveniji, tujce pa v Dobovi preverjajo na 35 registracijskih mestih in s pomočjo prevajalcev, je nadaljeval inšpektor.

Vse, ki navedenih pogojev ne bodo izpolnjevali, bodo vrnili hrvaški policiji. V primeru, da jih tam ne bodo hoteli sprejeti, jih bodo nastanili v centru za tujce, kjer bodo sledili postopki, da se njihova vrnitev Hrvaški dogovori na ravni državnega policijskega vodstva.

Sicer pa dobovski sprejemni center te dni preurejajo, tako da bodo delovne pogoje policistov, nevladnikov in drugih bistveno izboljšali, je še povedal Tomc.