profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Rok Švab2 Njena.si

Modrijan Rok pripravljen na nove izzive

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Dobova

Policisti po novih zahtevah ne porabijo bistveno več časa

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.01.2016 17:04

Slovenska policija, ki že od prvega dne evidentiranja migrantov na meji ugotavlja njihovo ciljno državo, za izvedbo postopkov po novih zahtevah ne potrebuje bistveno več časa. Težav ni imela niti pri današnji predaji petnajstih migrantov, ki niso izpolnjevali pogojev za nadaljnje potovanje, so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

Inšpektor Policijske uprave Novo mesto Bojan Tomc je v sprejemnem migrantskem centru Dobova danes povedal, da sta na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova iz Hrvaške od četrtka pripeljala dva vlaka s skupaj nekaj več kot 1830 migranti, od teh pa so jih 15, ker glede ciljne države niso izpolnjevali pogojev za nadaljnje potovanje, danes uspešno vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Hrvaškim kolegom so jih predali na mejnem prehodu Rigonce, sicer pa ti slovenskim policistom danes še niso napovedali prihoda novega vlaka s prebežniki.

Tomc je nadaljeval, da so slovenski policisti pri ugotavljanju identitete migrantov temeljiti, kar potrjujejo podatki o manjšem številu prebežnikov, ki jih je avstrijska policija vrnila slovenski. Po uvedbi zahtev po točni navedbi cilja potovanja, pa pri teh še temeljiteje ugotavljajo, od kod prihajajo, je dodal.

Preostale od četrtka sprejete migrante so tudi z vlakom prepeljali naprej, dobovski sprejemni center pa je bil že dopoldne prazen.

Tam sicer pričakujejo prihod morebitnega novega vlaka s prebežniki, pri katerih bodo postopke vodili tako, kot so bili doslej navajeni. Po svojih navodilih bodo nadaljnje potovanje dovolili migrantom, ki potujejo v Nemčijo in Avstrijo ter če bodo zaprosili za mednarodno zaščito v Sloveniji, tujce pa v Dobovi preverjajo na 35 registracijskih mestih in s pomočjo prevajalcev, je nadaljeval inšpektor.

Vse, ki navedenih pogojev ne bodo izpolnjevali, bodo vrnili hrvaški policiji. V primeru, da jih tam ne bodo hoteli sprejeti, jih bodo nastanili v centru za tujce, kjer bodo sledili postopki, da se njihova vrnitev Hrvaški dogovori na ravni državnega policijskega vodstva.

Sicer pa dobovski sprejemni center te dni preurejajo, tako da bodo delovne pogoje policistov, nevladnikov in drugih bistveno izboljšali, je še povedal Tomc.