kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

Radi Odkrito.si

Nina Radi: "Na nek način sva vedela, da se bo ...

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Novice Kočevje

Pomoč podjetjem pri izvajanju interventnih ukrepov

Piše: Občina Kočevje

Čas objave:
21.04.2020 12:46

Delodajalci se v času izrednih razmer razglašene epidemije covid-19 soočajo z različnimi težavami, ki otežujejo ali celo onemogočajo njihovo poslovanje. Kljub temu so posamezna podjetja in podjetniki iz lokalnega okolja velikodušno priskočili na pomoč z donacijami zaščitnih sredstev in prilagoditvijo svoje proizvodnje za zagotavljanje zaščitnih sredstev za občane in organizacije.

Številni so poskrbeli, da nujna dela potekajo pod ustreznimi varnostnimi pogoji in v sodelovanju s Štabom civilne zaščite Občine Kočevje zagotovili varne razmere za svoje zaposlene. Za vse to se jim iskreno zahvaljujejo.

Občina Kočevje je že pripravila nekaj ukrepov v zvezi z odložitvijo določenih obveznosti, kot tudi z zmanjšanjem obveznosti na področju odvoza odpadkov. V pripravi so dodatni ukrepi, ki predvidevajo tudi določene spodbude za lokalno gospodarstvo. Želijo si, da bi bili ukrepi Občine koristen dodatek že sprejetim ukrepom s strani države, zato pri pripravi pozorno spremljajo tudi dogajanje na državni ravni. Podjetja in podjetnike pa pozivajo, da podrobno sledijo medijskim objavam in novicam na spletni strani Občine Kočevje, kjer poskušajo ažurno objavljati vse nove informacije v zvezi s krizo covid-19, tudi s področja ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Minuli teden je v veljavo stopil Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Ta delodajalcem prinaša kar nekaj oprostitev, vendar tudi nekaj dodatnih obveznosti, predvsem v obliki plačanih prispevkov pa tudi izplačil kriznih dodatkov in nadomestil za stroške, ki nastanejo, ko se delavca napoti na čakanje. Ker bodo tako varnostne ukrepe kot izpolnjevanje navodil, ki izhajajo iz interventnega zakona, nadzirali tudi pristojni inšpektorji, podjetjem v izogib morebitnim in trenutno povsem nepotrebnim kazenskim sankcijam, ponujajo dodatno pomoč v obliki svetovanja pri tolmačenju interventnih ukrepov in njihovi izvedbi kot tudi pomoč pri uveljavljanju pravic iz naslova pomoči države.

V ta namen sta vzpostavljeni telefonski številki za pomoč in svetovanje podjetjem, ki sta na voljo med tednom v delovnem času, med 8. in 16. uro:
• Podjetniški inkubator Kočevje: 040 567 785
• Razvojni center Kočevje Ribnica: 01 8950 610

Za pomoč in svetovanje pri izpolnjevanju varnostnih ukrepov in navodil pa se podjetja in podjetniki lahko obrnejo tudi na Štab civilne zaščite Občine Kočevje na e-naslovu: civilna.zascita@kocevje.si.