mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Novice Ljubljana

Ponekod bo že zadišalo po snegu

Piše: STA

Čas objave:
24.11.2021 15:13

Po današnjem mrzlem jutru, ko so se temperature spustile tudi do skoraj minus osem stopinj v Kočevju, bo hladneje tudi v noči na četrtek. Nato bodo v noči na petek padavine zajele vso Slovenijo, pri čemer se bo na severu meja sneženja spustila do višje ležečih dolin, po nižinah pa snega ni pričakovati. Pristojni voznike opozarjajo na previdnost.

"Noč je bila jasna, zrak pa dokaj suh v višinah, zato se je lahko ob mirni noči močno ohladilo. Najhladneje je bilo v krajih, kjer je pozno nastala megla ali ni bilo megle, kjer se je torej najdlje ohlajalo, recimo v Kočevju," je za STA vremensko dogajanje v zadnji noči opisal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Andrej Velkavrh.

V noči na četrtek bodo temperature še padle pod ničlo, nato pa v prihodnjih dneh tako nizkih temperatur ni pričakovati, saj bo precej oblačno vreme, zračna masa pa ne bo tako zelo hladna.

V četrtek popoldne se bodo padavine začele pojavljati predvsem v zahodni polovici države in se bodo v noči na petek razširile na vso Slovenijo. V noči na petek se bo meja sneženja spustila, a kot zdaj kaže, le do višje ležečih dolin na severu Slovenije.

Sledili bodo oblačni dnevi z občasnimi padavinami, ponekod lahko tudi sneži, a po nižinah je to bolj malo verjetno.


Napovedi so zaradi spreminjajočih se dejavnikov zelo težke. Situacije so mejne, je dejal Velkavrh. Bo pa v Julijskih Alpah zapadlo od deset do 30 centimetrov snega, morda ponekod več. Nekaj padavin se nato obeta tudi sredi prihodnjega tedna.

Ob mrzlih jutrih lahko voznike, ki imajo vozila parkirana zunaj, čakajo zaledenela vetrobranska stekla. Na Policijski upravi (PU) Kranj pozivajo, naj stekla očistijo še pred vožnjo. V primeru tovornih vozil in kombijev pa je nevarnost običajno na strehi, opozarjajo policisti, ki vse pozivajo tudi k povečanju varnostne razdalje med vožnjo.

Kot so še navedli na PU Kranj, policist do odprave nepravilnosti izloči iz prometa vozilo, na katerem je sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Prav tako ga izloči, če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista. Globa je 200 evrov.

Ko moramo zjutraj strgati led s stekel, je to prvi opozorilni znak, da so deli cest lahko spolzki in takrat morajo vozniki prilagoditi način vožnje zimskim razmeram, opozarjajo tudi na Javni agenciji RS za varnost prometa. V zimskih razmerah hitrejša vožnja pomeni večjo možnost zdrsa, zato je potrebno hitrost vožnje prilagoditi.

Uprava za zaščito in reševanje pa je ob današnjem mrzlem jutru opozorila, da je potrebno pred mrazom zaščititi tudi domače živali.