zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Dobova

Ponoči je v Slovenijo prišlo novih 3000 beguncev

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
30.10.2015 05:54

V Slovenijo je danes do 6. ure vstopilo 2168 beguncev. V sprejemnih in namestitvenih centrih je bilo ob 6. uri več kot 10.000 beguncev, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani policije.

Zvečer in ponoči so na Mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljali še trije vlaki z migranti.

Nekaj več kot 1000 migrantov, ki so prispeli z vlakom okoli 20.30, je bilo po končanem postopku evidentiranja v sprejemnem centru v Dobovi, z avtobusi v spremstvu policistov prepeljanih v nastanitveni center v Vrhniki. Okoli 1. ure je prispel vlak z nekaj več kot 1000 migranti. Po opravljenem osnovnem policijskem postopku, zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniški postaji, so jih policisti pospremili v slovenski vlak, s katerim so nadaljevali pot proti Šentilju. Nekaj po 4. uri je iz Hrvaške pripeljal vlak s 1040 tujci. Omenjeno skupino so policisti zaradi omejenih logističnih in nastanitvenih kapacitet pospremili v bližnji sprejemni center, kjer jim nudijo zdravstveno in humanitarno oskrbo.

Četrti vlak policisti pričakujejo okoli 6. ure. Tujci bodo nadaljevali pot proti Šentilju, če bodo to omogočale logistične in nastanitvene kapacitete. O prihodu vlakov in številu migrantov so novomeške policiste hrvaški varnostni organi obveščali.

V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 5.30 nekaj več kot 2400 migrantov.

Ob nadaljevanju begunskega vala danes o varnostnih razmerah tudi poslanci

Od uvedbe novega sistema prevoza beguncev se posavski centri vse bolj praznijo, zato je najbolj obremenjeno šentiljsko območje, kjer pa postavljajo začasno železniško postajališče tik ob nastanitvenem centru. Prihodi novih beguncev se bodo po pričakovanjih nadaljevali. O varnostni situaciji ob prihodu beguncev pa danes razpravljajo tudi poslanci.

Dopoldne se bodo na skupni seji namreč sešli člani odbora za obrambo in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Informacijo o trenutni varnosti situaciji v Sloveniji bodo obravnavali za zaprtimi vrati.

Sledi še odprti del seje, kjer bodo člani obeh komisij govorili o varnostnih razmerah v Sloveniji v primeru neuveljavitve spremenjenega zakona o obrambi, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden in omogoča možnost dodelitve dodatnih pooblastil vojski pri varovanju meja. Njegovo uveljavitev je, vsaj začasno, ustavila zahteva za začetek referendumskih postopkov.

Čeprav je v drugem begunskem valu v državo vstopilo že več kot 100.000 ljudi, pa se stanje glede na statistike v primerjavi s prejšnjim tednom nekoliko umirja. V državo je v četrtek prišlo nekaj manj kot 8000 beguncev, Avstrija jih je sprejela približno toliko.

Ukrepe za obvladovanje begunske krize je v četrtek obravnavala vlada, ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je dejala, da so ti naravnani v obvladovanje nedovoljenih migracij. Vsebinsko o ukrepih, ki so jih obravnavali, ni govorila, je pa dejala, da vključujejo tudi najbolj restriktivne.