strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

Ekrem Jevrić Odkrito.si

Poglejte, kakšnega sina ima pokojni Ekrem Jevrić

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Novice Novo mesto

Poostren nadzor nad kolesarji

Piše: STA

Čas objave:
14.05.2018 06:58

Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki so med najranljivejšimi v prometu. Z njihovim vedno večjim številom narašča tudi njihova ogroženost, največ nesreč je znotraj naselij, najpogostejši vzrok pa neupoštevanje pravil o prednosti. V času akcije, do 27. maja, bodo kolesarje in druge nadzirali poostreno.

Z akcijo, ki jo vodi javna agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo, ministrstvoma za infrastrukturo ter za izobraževanje, znanost in šport in nevladnimi organizacijami, želijo opozoriti kolesarje na odgovornejše vedenje v cestnem prometu in povečati uporabo čelade.

Opazovanje kolesarjev, ki so ga izvedli lani, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške pa jih napravi približno četrtina. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, pogosto se pojavita tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

V analizi nesreč iz leta 2017 so na agenciji ugotovili, da se je več kot 80 odstotkov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodilo znotraj naselij. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so po njihovih navedbah neupoštevanje pravil o prednosti (26 odstotkov), neprilagojena hitrost (21 odstotkov) in nepravilna stran oziroma smer vožnje (16 odstotkov).

Kot so prepričani na agenciji, lahko kolesarji za lastno varnost največ naredijo sami, in sicer z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov. Po njihovem mnenju je pomembno, da kolo vozimo po kolesarski stezi ali poti oziroma da vozimo po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pozvali so tudi k upoštevanju prometnih predpisov in k temu, da v križiščih jasno nakažemo smer z rokami.

Na agenciji spodbujajo tudi uporabo čelade. Raziskave po njihovih navedbah kažejo, da čelada zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za od 40 do 70 odstotkov. Za otroke in mladostnike do 18. leta je uporaba čelade obvezna, imeti jo morajo tudi otroci na poganjalčku in tudi tisti, ki so potniki na kolesu.

122122_175036_drogerasi_kolesarski.jpg

Agencija bo v okviru različnih aktivnosti letos razdelila 500 čelad, s katerimi želijo povečati njeno uporabo med starejšimi in mladostniki. V okviru javnega poziva bodo za izbrane lokalne skupnosti nakupili tudi deset spretnostnih poligonov, finančno pa podprli tudi štiri projekte nevladnih organizacij, ki so namenjeni izključno kolesarjem.

Predstavniki policije in občinskih redarstev bodo v času akcije, ki bo trajala do 27. maja, izvajali poostren nadzor nad kolesarji in vozniki motornih vozil.