pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Nm

Porodniška mladoletne mamice babici?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.03.2013 09:44

Pred tedni smo pisali, da imajo otroci otroke in da je v Sloveniji prepovedano spolno občevanje z osebo, ki še ni stara 15 let. Tokrat pristojne institucije sprašujemo, ali so že obravnavale primer, ko je bil starš mladoletnega otroka, slednji je sam postal starš, upravičen do porodniškega in starševskega dopusta.

V Sloveniji so starši otrok upravičeni do porodniškega in starševskega dopusta. Zelo redke so izjeme, ko lahko do omenjenih dopustov pride starš otroka, ki je mladoletna oseba in je sam postal starš.

Zanimalo nas je, ali se je kaj podobnega že zgodilo na območju novomeškega Centra za socialno delo in po katerem členu Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih so starši mladoletnega starša upravičeni do omenjnih dopustov.

Na novomeškem Centru (CSD) je Alojz Simončič, direktor Centra, za Radio Krka informacijo potrdil, da so obravnavali takšen primer in da naj bi bil primer edini v njegovi 20-letni praksi na Centru.  Gre za primer, ko je zanosilo dekle mlajše od 15 let in otroka rodilo v 16 letu starosti, kar je po Kazenskem zakoniku RS kaznivo dejanje (173. in 174. člen). Na vprašanje ali so omenjeni primer prijavili na policijo, pa je Simončič odgovoril da ne.

Simončič je še dodal, da je starš mladoletnega otroka upravičen do porodniškega in starševskega dopusta po 2 odstavku, 21. člena Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. In sicer ima pravico do porodniškega dopusta ima v soglasju z materjo tudi eden od starih staršev otroka, v primerih ko rodi otroka mati mlajša od 18 let in ima status vajenke, učenke, dijakinje oziroma študentke.

Alojz Simončič, direktor Centra za socialno delo Novo mesto