Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

grims zalec vrba preseren fb Reporter.si

Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

elena fanchini Njena.si

Po boju s kruto boleznijo umrla 37-letna smučarka

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice

FOTO: Porušili hišo pri osnovni šoli na Mirni

Piše: R.K.

Čas objave:
19.01.2022 13:47

Nasproti vrtca, na križišču državne ceste proti Litiji in ceste mimo nekdanjega Preventa, je stala t. i. Grčarjeva hiša, ki je tudi z visoko in neurejeno živo mejo ovirala preglednost v križišču.

Lani je občina uveljavila predkupno pravico za nakup nepremičnine in zemljišča pri osnovni šoli, da bi tako omogočila širitev osnovne šole in šole s prilagojenim programom. Zdaj je hiša porušena.

rušiev-hiše, gradbeni-stroj
Rušitev hiše ob šoli na Mirni.
Božo Kos

Župan Dušan Skerbiš je pojasnil, da je občina že naročila izdelavo idejne zasnove širitve šole, ki naj bi bila izdelana predvidoma v dveh mesecih, nato pa bodo na občini pripravili potrebno projektno dokumentacijo, s katero bi se lahko prijavili na razpis resornega ministrstva za sofinanciranje izgradnje novih prostorov. »Osnovna šola ima trenutno res dovolj učilnic za izvajanje pouka, vendar pa moramo na to gledati dolgoročno. Zaradi novih stanovanj se bo povečalo število prebivalcev in s tem verjetno tudi otrok, ki bodo potrebovali predšolsko varstvo in kasneje obiskovali našo osnovno šolo. Zato moramo hkrati z izgradnjo vrtca v prihodnjih dveh letih poskušati zagotoviti tudi širitev šole in ureditev novih, dodatnih prostorov za izvajanje pouka tako v osnovni šoli kot tudi šoli s prilagojenim programom,« je jasen župan, ki dodaja, da bo v sklopu načrtovane ureditve državne ceste proti Litiji (od nekdanje gostilne Kolenc do mostu pri ribniku), za kar je občina pripravila idejno zasnovo, DRSI pa naročila izdelavo projektne dokumentacije, del tega odkupljenega zemljišča namenjen tudi širitvi pločnika in ureditvi parkirišča z ozelenitvijo ter uvozom in izvozom.

rušiev-hiše, gradbeni-stroj
Rušitev hiše ob šoli na Mirni.
Božo Kos

»Do nove ureditve bo na tej lokaciji dovoljeno začasno parkiranje za starše, ki pripeljejo svoje otroke v vrtec ali šolo oziroma jih pridejo iskat. Starši tako svojih vozil ne bodo več puščali na pločniku ali cesti in tako ovirali promet na tem križišču, ampak se bodo lahko ustavili izven ceste. Tako bomo zagotovili varnejši prihod in odhod najmlajših v vrtec oziroma šolo ter bolj tekoč promet v prometno najbolj obremenjenih urah dneva,« še dodaja župan.

rušiev-hiše, gradbeni-stroj
Rušitev hiše ob šoli na Mirni.
Božo Kos

Širitev šole je finančno zahteven projekt (ocena bo znana, ko bo narejena idejna zasnova in se bo začela priprava projektne dokumentacije), ki bo spremljal že dogovorjeno načrtovano izgradnjo vrtca, ki jo bo sofinanciralo ministrstvo za izobraževanje, in izgradnjo obvoznice, ki jo bo sofinanciralo ministrstvo za infrastrukturo, ter vseh ostalih naložb v cestno in ostalo komunalno infrastrukturo.