pahor milanovic ljudevit gaj bobo Svet24.si

Ukrajinci svarijo, da bo Hrvaška blokirala vstop ...

Matej Periš Svet24.si

Oče pogrešanega 27-letnika: "Matej je svojo ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

sandi-hribernik Njena.si

Poroka na prvi pogled: Sandi o kritikah, ki jih je...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Novice Brežice

AVDIO: Ministrstvo pozivajo, naj popravi napako

Piše: STA

Čas objave:
10.01.2020 09:28

V brežiški Ekonomski in trgovski šoli, ki ji je pristojno ministrstvo decembra lani vnovič zavrnilo uvrstitev programov zdravstvena nega in bolničar med izobraževalne programe, so nezadovoljni s tako odločitvijo. Menijo namreč, da šola izpolnjuje prostorske, kadrovske in druge pogoje za njuno izvajanje, in ministrstvo pozivajo, naj napako popravi.

Direktorica omenjene šole Mojca Tomažin je na današnji novinarski konferenci s številnimi predstavniki različnih posavskih ustanov povedala, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport kljub utemeljenosti zahtev njihove prošnje zavrača več kot deset let.

Ocenila je, da bi omenjana programa morala Posavju pripasti zaradi njegove obmejne lege, podhranjenosti na področju srednješolskih programov, regijske enakopravnosti, potreb in da bi preprečili odliv mladine. Sklicevala se je tudi na obremenjenost, ki jo okolju povzročajo dnevne dijaške migracije in na stroške, ki pri nastajajo pri tem.

Opozorila je še, da je njihova šola, ki jo je pretekla leta obiskovalo do približno 800 dijakov in jo zdaj obiskuje približno 300 srednješolcev, na pol prazna in da je Posavje edina regija z bolnišnico, ki nima omenjenih srednješolskih programov.

Sicer pa so na novinarski konferenci navedli, da je v Posavju letno razpisanih manj srednješolskih mest, kot je devetošolcev, ki končajo osnovno šolo, in da se zunaj Posavja šola 45 odstotkov tamkajšnjih dijakov.

Poudarili so, da je zanimanja za omenjena šolska programa dovolj, hkrati pa je dovolj tudi potreb, predvsem na področju pomoči na domu in v domovih za starejše. Omenjena brežiška šola in tamkajšnja bolnišnica imata na voljo tudi dovolj usposobljenega učnega kadra.

Sicer pa po besedah brežiškega župana Ivana Molana omenjena prizadevanja podpirajo vsi posavski župani in poslanci, njihova pridobitev pa je po njegovem potrebna in upravičena iz ekonomskega ter z razvojnega vidika.

Omenjeno zahtevo je podprla tudi direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar, ki je opozorila, da se regija stara in da bodo zato v zdravstveni negi potrebovali še več kadra.

Zahtevo sta ob drugih zbranih podprla na pogovoru prisotna posavska poslanca, Tomaž Lisec (SDS) in Igor Zorčič (SMC). Povabljeni predstavniki omenjenega ministrstva se pogovora niso udeležili in so se opravičili.

Po podatkih posavske območne enote Zavoda RS za zaposlovanje je bila regijska stopnja brezposelnosti oktobra lani 8,5-odstotna, hkrati pa v regiji primanjkuje ustreznega kadra. Povpraševanje raste tudi za delo v zdravstvenem varstvu, je navedla direktorica območne službe zavoda za zaposlovanje Saša Mohorko.

Direktorica šole Mojca Tomažin o izpolnjevanju pogovjev za pridobitev programov


Brežiški župan Ivan Molan o upravičenosti zahtev