zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Brežice

Posavje do evropskega denarja z zagrebško regijo

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
04.05.2016 14:33

Posavski župani so se s predstavniki zagrebške županije na današnjem srečanju v Brežicah načelno dogovorili o skupnem nastopu pri zagotavljanju evropskega projektnega denarja, sicer pa nekatere posavske občine že sodelujejo s hrvaškimi sosedi. Skupni dogovor naj bi kot temelj omenjenega sodelovanja predvidoma podpisali 15. julija.

Brežiški župan Ivan Molan je po srečanju v brežiškem gradu za STA povedal, da so se za omenjeni dogovor odločili zaradi hrvaške drugačne oz. regijske organiziranosti, ki za razliko od slovenske centralistične omogoča lažje in uspešnejše kandidiranje na razpisih za evropska sredstva.

Do njegovega podpisa bodo ustanovili projektne skupine, ki se bodo lotile projektov različnih področij, podpisniki z obeh strani meje pa pričakujejo, da si bodo tako zagotovili več evropske denarne podpore.


Posavske občine bodo tako v obdobju, ko je za slovenske občine na voljo manj denarja, prišle do dodatnih sredstev. Za sodelovanje z zagrebško županijo, ki je, kot je poudaril Molan, trikrat večja od Posavja, pa so se odločili zaradi njene uspešnosti, že zdajšnje povezanosti posameznih hrvaških občin s posavskimi in podobne območne razvojne naravnanosti.

Sodelovanje so sicer široko zastavili, skupaj pa se nameravajo potegovati za evropsko denarno podporo pri izobraževalnih, kulturnih, športnih, turističnih, gospodarskih in drugih projektih. Kot izjemno pomembno področje je še Molan izpostavil razvoj podeželja.