zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Krško

Posavski ekološki večer

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.11.2015 08:43

Regijska pisarna za Posavje Zveze ekoloških gibanj Slovenije – ZEG, nevladne okoljske organizacije, pripravlja dvanajsti "Posavski ekološki večer" na temo "Problematika onesnaževanja z elektromagnetnim sevanjem (električni smog) v Posavju in v Sloveniji".

Dogodek se bo odvil danes ob 18. uri na sedežu ZEG-a, na Cesti krških žrtev 53/1 v Krškem.

Uvod v temo bo podal Karel Lipič, univ. dipl .ing., predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije, nevladne okoljske organizacije (status društev v javnem interesu po ZVO).

V Sloveniji velja zastarela Uredba o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju iz leta 1996.

Z razočaranjem ugotavljajo, da so standardi, ki v Sloveniji določajo mejne vrednosti za vire sevanja za območja naravnega ali življenjskega okolja neustrezni. Medtem je znanost močno napredovala in obstajajo trdni dokazi o škodljivosti elektromagnetnega sevanja. Številne mednarodne študije nakazujejo tisto, o čemer strokovnjaki opozarjajo že vrsto let, namreč, da dolgoročna izpostavljenost močnemu sevanju vpliva na povečano tveganja za nastanek bolezni, predvsem rakavih obolenj. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in posvetovalno telo Evropske Komisije SCENIHR priznavata, da lahko elektromagnetno sevanje negativno vpliva na zdravje. Slovenija želi povečati prenosne zmogljivosti elektroenergetskih povezav za prenos električne energije obstoječih daljnovodov z 110, 220 kV napetostne moči na 400 kV in ob že obstoječih cca 3600 baznih antenskih postajah (BAT) na silo uvesti digitalni radijski sistem (GSM-R) na slovenskem železniškem omrežju.

S prehodom na višji napetostni nivo se bistveno povečuje sevalna obremenitev našega okolja. Civilna družba in lokalni prebivalci bi morali biti po zakonu vselej del procesa umeščanja daljnovodov in baznih postaj v prostor, predvsem v okolico stanovanjskih zgradb in javnih objektov kot so šole in vrtci. Tako veleva »Konvencija o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah«, ki jo je Slovenija sprejela leta 2004. Na žalost je v praksi možnost sodelovanja javnosti pri umeščanju baznih postaj in daljnovodov v prostor dana zgolj formalno, saj se pripombe javnosti, praviloma ne upoštevajo.

Poudarek predavanja bo namenjen vplivu sodobnih tehnologij na kvaliteto bivanja v Posavju, v urbanih naseljih kot so Krško, Brežice in Sevnica in kakšna je obremenitev tamkajšnjega naravnega in življenjskega okolja z elektromagnetnimi sevanji.

O čem bodo na predavanju govorili, predsednik zveze Karel Lipič


Predsednik zveze Karel Lipič o poudarkih