profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

rtvs rtv slovenija m24 Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

leotta 2 Ekipa24.si

Noseča in zelo vroča: Oboževalci kar ne morejo ...

Blaž Kričej Režek in Vita 1 Njena.si

Sanjski Blaž razgaljen na modni brvi z dekletom

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Novo mesto

AVDIO: Poškodovani v eksploziji bombe trdi, da je šlo za nesrečo

Piše: STA

Čas objave:
21.02.2020 13:58

Zveza Romov za Dolenjsko, je po nedavni eksploziji ročne bombe v novomeškem Brezju, ki je lažje poškodovala 53-letnega očeta in huje njegovega 15-letnega sina, danes pripravila srečanje z omenjenim očetom Romanom Novakom. Ta je novinarjem zatrdil, da je bombo nevede dobil skupaj z odpadnim železjem in da ni vedel, da se ta skriva med pločevino.

Novak se je s tem odzval na morebitno ovadbo, ki jo je zoper njega in sina po končani preiskavi napovedala policija.

Novak sicer trdi, da je šlo za nesrečo in da ne bi svojemu otroku nikoli v roke položil bombo. Kot je pojasnil, naj bi nenavaden predmet, ki po njegovem ni spominjal na bombo in ni bil opremljen s kakšnim varovalom, med brskanjem našel v škatli z odpadnim železjem in s pločevino, ki mu jo je podaril domačin iz bližnje vasi.

Ko je zagledal omenjeni predmet, je med železje posegel še sin, čemur je nemudoma sledila eksplozija, je dodal. Novak, ki dogodek in sinovo poškodbo vidno obžaluje, je še zatrdil, da je nedolžen in da njegova družina za nesrečo ne krivi nikogar.

Ob njegovi izpovedi sta predstavnik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in predstavnik Zveze za razvoj romske skupnosti Zvonko Golobič državo in območne občine pozvala k hitrejšemu in učinkovitejšemu reševanju neurejenosti in legalizacije romskih naselij jugovzhodne Slovenije.

Miklič je pri tem kot zgleden primer izpostavil urejevanje romskega naselja Trata pri Kočevju in dodal, da bi morali ukrepe, podobne tamkajšnjim, "prenesti" tudi v novomeško in druga dolenjska ter belokranjska romska naselja.

To, da novomeška občina gradi ceste v romskem naselju Žabjak-Brezje in izobraževalne objekte, po njegovem ni dovolj, saj Romi potrebujejo tudi še vse drugo kot preostali državljani, je še med drugim opozoril Miklič.

Novomeški kriminalisti so sicer kot vzrok eksplozije, do katere je pred tednom prišlo v naselju Brezje, ugotovili razstavljanje ročne bombe iz druge svetovne vojne. Oče in sin sta po njihovih ugotovitvah razstavljala vsak svojo bombo, pri čemer je sinovo razneslo in oba poškodovalo. Policija bo oba poškodovana ovadila, so napovedali.

Kriminalistična preiskava sicer še poteka. Zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z orožjem ali razstrelivom jima grozi do petletna zaporna kazen in za povzročitev splošne nevarnosti še do desetletna zaporna kazen, so še povedali na novomeški policijski upravi.

Bogdan Miklič o reševanju problematike romskih naselij JV Slovenije