Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana/Mokrice

Poslanci se zavzemajo za čimprejšnji začetek gradnje HE Mokrice

Piše: STA

Čas objave:
29.04.2020 15:06

DZ je v današnjem nadaljevanju izredne seje obravnaval predlog novele zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save, pod katerega se je podpisalo 51 poslancev SMC, SDS, SAB, DeSUS, SNS, SD in NSi. Predlog predvideva pospešitev projekta izgradnje hidroelektrarne (HE) Mokrice, rešitvam pa se obeta široka podpora.

Dušan Šiško (SNS) je v imenu predlagateljev predloga novele, ki je bil v DZ vložen po skrajšanem postopku, izpostavil, da je "skrajni čas" za pospešitev pridobivanja gradbenega dovoljenja za izgradnjo HE Mokrice in izpolnitev obveznosti z naslova koncesijske pogodbe.

"Najpomembnejše pa je, da se zagotovi poplavna varnost v občinah Brežice in Kostanjevica na Krki. Nedokončana HE Mokrice bi namreč povzročila izgubo celotnega energetskega potenciala Spodnje Save, že zagrajene hidroelektrarne pa bi postale predimenzionirane," je opozoril.

Predlagana novela naj bi odpravila tudi pomanjkljivosti, vezane na gradbeni zakon, na podlagi katerega je treba zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja po integralnem postopku poleg dokumentacije in presoje vplivov na okolje priložiti tudi dokazila o pravici graditi na vseh zemljiščih, na katere se posega, je dejal Šiško.

Takšna ureditev je v konkretnem primeru gradnje HE Mokrice z vsemi pripadajočimi objekti v praksi neizvedljiva, je zatrdil. "Naša država bi morala namreč pridobiti in odkupiti okoli 4000 zemljišč, kar pa ni majhen zalogaj. Ravno tako se posamezni deli, sklopi pri gradnji hidroelektrarne gradijo v različnih časovnih obdobjih z različnimi investitorji," je poudaril.

Predlagana novela zato predvideva, da začne upravni organ obravnavati zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja s presojo vplivov na okolje brez predložitve lastniške ali druge stvarne pravice na nepremičninah, a ob pogoju, da investitorji predložijo dokazila, še preden se izda gradbeno dovoljenje.

Da ob sedanjih pravilih nadaljevanje projekta izgradnje HE Mokrice po integralnem postopku ni mogoče, je potrdil tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Ministrstvo ima po njegovih besedah informacije, da bo vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja po integralnem postopku vložena v manj kot mesecu dni, torej se mudi. Sistemskih sprememb ni mogoče izpeljati tako hitro, bo pa gradbeni zakon, ki bo rešil podobne zagate tudi na drugih objektih, po načrtih v celoti prenovljen še letos, je dodal.

Poslanci so predlogu novele napovedali podporo. Slišati je bilo, da so slovenske potrebe po električni energiji vedno večje in da se bo treba zato odločiti, kako bomo v naslednjih desetih in več letih pridobivali električno energijo.

Izpostavljeno je bilo še, da bi imelo sprejetje predlagane novele pozitivne posledice tudi na javne finance. Iz naslova izgradnje HE Mokrice oziroma koncesijske dajatve in vodnih povračil naj bi bilo namreč mogoče pričakovati prilive v državni in občinski proračun.