Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Kranjec Roglič Ekipa24.si

Robert Kranjec proti Primožu Rogliču?! Slovenska...

Princesa Diana naj bi bila s svojo dušo še vedno ob Harryju Odkrito.si

Pokojna Diana je spregovorila in mu povedala …

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Maribor

Pošta spet svari pred lažnimi obvestili o prispelih paketih

Piše: STA

Čas objave:
18.11.2021 15:40

Na Pošti Slovenije uporabnike znova svarijo pred lažnimi obvestili o plačilu stroškov pošiljanja in carinjenja prispelih paketov. Kot poudarjajo, so v takih sporočilih zlorabljeni ime in logotip Pošte ter njihove hčerinske družbe PS Moj paket. Slednja naj bi bila pošiljatelj pošiljke, za katero naj ne bi bila plačana carina.

Na Pošti Slovenije ob tem pojasnjujejo, da je besedilo sporočila zapisano v "polomljeni" slovenščini in vsebuje lažne podatke o pošiljki ter povezavo, na kateri naj bi prejemnik plačal manjši znesek v obliki carine.

Na lažni spletni strani je obrazec, ki od posameznika za plačilo carine zahteva vnos podatkov o plačilni kartici. Gre za prevaro in v primeru vnosa podatkov bo zelo verjetno sledil poskus zlorabe.


Prejemnike sporočila zato obveščajo, da gre za lažno sporočilo, zato naj ne klikajo na povezave v sporočilu in ne vnašajo podatkov o svojih plačilnih karticah. Ob tem prejemnikom priporočajo, da sporočilo izbrišejo.

Kdor pa je slučajno kliknil na povezavo in vnesel podatke o plačilni kartici, naj o tem nemudoma obvesti svojo banko ali center za kartično poslovanje in poskrbi za blokado kartice. V primeru oškodovanja na Pošti svetujejo podajo prijavo na policijsko postajo, uporabniki pa se lahko obrnejo tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Prejemniki se lahko o verodostojnosti obvestila prepričajo tako, da preverijo ali je pošiljateljev elektronski naslov sumljiv, prav tako lahko preverijo tudi zapisano sprejemno številko v sledenju. Pozorni naj bodo tudi na slovnične napake, na Pošti pa še dodajajo, da pravo obvestilo carinske pošte vselej spremljata tudi prilogi v PDF formatu.