mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Maribor

Pošta spet svari pred lažnimi obvestili o prispelih paketih

Piše: STA

Čas objave:
18.11.2021 15:40

Na Pošti Slovenije uporabnike znova svarijo pred lažnimi obvestili o plačilu stroškov pošiljanja in carinjenja prispelih paketov. Kot poudarjajo, so v takih sporočilih zlorabljeni ime in logotip Pošte ter njihove hčerinske družbe PS Moj paket. Slednja naj bi bila pošiljatelj pošiljke, za katero naj ne bi bila plačana carina.

Na Pošti Slovenije ob tem pojasnjujejo, da je besedilo sporočila zapisano v "polomljeni" slovenščini in vsebuje lažne podatke o pošiljki ter povezavo, na kateri naj bi prejemnik plačal manjši znesek v obliki carine.

Na lažni spletni strani je obrazec, ki od posameznika za plačilo carine zahteva vnos podatkov o plačilni kartici. Gre za prevaro in v primeru vnosa podatkov bo zelo verjetno sledil poskus zlorabe.


Prejemnike sporočila zato obveščajo, da gre za lažno sporočilo, zato naj ne klikajo na povezave v sporočilu in ne vnašajo podatkov o svojih plačilnih karticah. Ob tem prejemnikom priporočajo, da sporočilo izbrišejo.

Kdor pa je slučajno kliknil na povezavo in vnesel podatke o plačilni kartici, naj o tem nemudoma obvesti svojo banko ali center za kartično poslovanje in poskrbi za blokado kartice. V primeru oškodovanja na Pošti svetujejo podajo prijavo na policijsko postajo, uporabniki pa se lahko obrnejo tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Prejemniki se lahko o verodostojnosti obvestila prepričajo tako, da preverijo ali je pošiljateljev elektronski naslov sumljiv, prav tako lahko preverijo tudi zapisano sprejemno številko v sledenju. Pozorni naj bodo tudi na slovnične napake, na Pošti pa še dodajajo, da pravo obvestilo carinske pošte vselej spremljata tudi prilogi v PDF formatu.