kamera Svet24.si

Žena zasačila profesorja v objemu študentke

tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

BITENC Necenzurirano

Bešič Loredan in Bitenc skupaj proti Breclju

zvezdan martic2 Reporter.si

Bo to novi predsednik uprave RTV Slovenija?

benjamin sesko Ekipa24.si

Mora Keka skrbeti!? Ne le Jan Oblak, poškodovan ...

Kraljica pin-upov iz 50 Odkrito.si

Srhljiva zgodba kraljice pin-upa

roglic Ekipa24.si

Zanimivo razkritje! Zdaj je jasno, kaj je Roglič ...

Novice Novo mesto

FOTO: Posvet o prometni varnosti otrok

Piše: M.K.

Čas objave:
30.08.2019 05:11

Na rotovžu je bil prejšnji teden posvet na temo prometne varnosti otrok, ki ga v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto tradicionalno organizira Svet za preventivo in vzgojo v prometu. Srečanje je uvod v novo šolsko leto z vidika prometne varnosti in preventive z zavedanjem, da so otroci v cestnem prometu udeleženi vse leto, ne samo v času šolskega pouka.

Posvet o prometni varnosti otrok.jpg
Posvet o prometni varnosti otrok
Foto: MO Novo mesto

Župan Gregor Macedoni je na srečanju izpostavil, da je zagotavljanje varnosti na šolskih poteh ena glavnih prioritet občine pri vseh infrastrukturnih projektih na naših cestah. Spodbuda za nadaljnja prizadevanja je podatek, da v zadnjih letih ne beležijo prometnih nesreč na šolskih poteh.

Skupaj z ostalimi akterji kot s samostojnim delovanjem v obliki ukrepov za izboljševanje prometnega okolja izvajajo dejavnosti, ki so vezane na področje šolskih poti in obvladovanja hitrosti vožnje, na izobraževanje in vrsto drugih aktivnosti.

projektPešBus.JPG
Projekt Pešbus
Občina Krško/L.P. C.

Že v času poletnih počitnic so izvedli nekatera vzdrževalna in obnovitvena dela na šolskih poteh, ki so pripravljene in pričakujejo šolarje na poti v šolo in domov. Pri tem so posebno pozornost namenili prehodom za pešce in novim površinam za pešce, urejena so tudi številna avtobusna postajališča, ki so dodatno označena in s tem bolj vidna v prostoru.

V prihodnje je predvidena tudi ureditev dveh novih nadstrešnic za potnike v Ždinji vasi in Podbrezniku.

Z ukrepi želijo zagotoviti šolske poti, ki bodo ustrezale smernicam na nacionalni ravni in omogočale otrokom, da bodo opravili svojo pot v šolo in domov peš na razdaljah do štiri kilometre. Ob zagotavljanju varnosti so v zadnjem času storili tudi številne vzpodbudne korake v smeri trajnostnega razvoja: lažje premagovanje razdalj s kolesom ali peš omogočata novi večnamenski poti ob Levičnikovi in na relaciji Brod - Srebrniče, z ureditvijo Kandijskega mostu bodo vzpostavljene večje označene površine za pešce in kolesarje, v načrtu so številne regionalne kolesarske povezave in novi brvi čez reko Krko v Irči vas in na Loki.

132039_179673_prehod_za_pece.jpg

Že tretje leto se nadaljuje projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus, v sklopu katerega se šolarji prav tako poučijo o prometni varnosti. Septembra pa se bodo tradicionalno pridružili tudi novi izvedbi Evropskega tedna mobilnosti in dogodku Dan brez avtomobila.