duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

doroteja33 Njena.si

Ljubezen po domače: Kaj se je zgodilo z Dorotejo?

Novice Brežice

Potrdili OPN za HE Mokrice

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.02.2013 13:35

Brežiški občinski svet je na svoji ponedeljkovi izredni seji soglasno potrdil osnutek državnega prostorskega načrta za hidroelektrarno (HE) Mokrice.

Brežiški svetniki so hkrati zahtevali, da morajo pred izdajo njenega uporabnega dovoljenja tudi protipoplavno urediti Sotlo in razrešiti nekatera nerešena zemljiška vprašanja na območju Dobove.

V nadaljevanju seje so člani občinskega sveta dali soglasje tudi programu izvedbe objektov vodne, državne in lokalne infrastrukture ter objektov vodne in energetske infrastrukture v nedeljivem razmerju za izgradnjo HE Brežice.

Kot je danes pojasnil brežiški župan Ivan Molan, podpora brežiških svetnikov pomeni zeleno luč, da lahko vlada začne obravnavo in potrdi program financiranja izgradnje infrastrukture, ki predstavlja osnovo priprave za gradnjo brežiške hidroelektrarne.

Z njeno izgradnjo bodo uredili celotno porečje Save od gornjevodne HE Krško do spodnjevodne HE Brežice, območno protipoplavno zaščito, nadomestne habitate za živali, športno-rekreacijska območja in vso potrebno infrastrukturo, je nadaljeval župan.

Podobno tudi osnutek prostorskega načrta, ki predvideva poglabljanje savske struge za območje HE Mokrice, prinaša dokončno protipoplavno ureditev za Krško vas in Velike Malence v brežiški občini, je nadaljeval Molan in dodal, da začetek gradnje HE Brežice pričakujejo še letos.


Ob ureditvi protipoplavne zaščite je projekt izgradnje HE Brežice pomembna naložba v višini 300 milijonov evrov, kar predstavlja izjemno priložnost za podjetništvo Posavja in države, je še povedal Molan.

Po podatkih družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) pa bo naložba v mokriško hidroelektrarno oz. v zadnjo v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi znašala približno 110 milijonov evrov.

Državni prostorski načrt zanjo poleg same hidroelektrarne in njenega akumulacijskega bazena zaobjema tudi posege, ki v prostor prinašajo še druge ureditve in ponujajo priložnosti za razvoj gospodarstva in turizma.

Po pričakovanju družbe HESS naj bi vlada omenjeno prostorsko uredbo potrdila spomladi, okvirni rok začetka gradnje HE Mokrice, za katero bo potreben tudi dogovor s Hrvaško, pa je prva polovica prihodnjega leta, je danes za STA povedal direktor HESS Bogdan Barbič.