podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

loterijski listek, loterija, Svet24.si

Med čakanjem na hrano zadela jackpot

vasle psa pl fb Reporter.si

Zakaj je Vinko Vasle obseden s psi? Pred leti ...

vizjak-petan Necenzurirano

Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval ...

Boyer in Myers Odkrito.si

Resnična zgodba - Bolj GROZLJIVO ne more biti ...

mandaric delius af 1 Ekipa24.si

Nov predsednik, novo vodstvo: Poglejte si, kdo so ...

Novice Ljubljana

Potrebe po krvi se povečujejo, zaloge so na spodnji meji

Piše: STA

Čas objave:
29.05.2021 06:01

Trenutno so zaloge krvi v Sloveniji na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje in se potrebe po krvi povečujejo. Posameznik lahko daruje kri štiri tedne po tem, ko preboli covid-19, cepljeni proti covidu-19 pa že dan po cepljenju.

Na zavodu za transfuzijsko medicino prosijo krvodajalce, naj se še naprej odzivajo na vabila oz. se sami prijavijo na odvzem krvi tako, da jih pokličejo in se dogovorijo o dnevu in uri prihoda. Informacije in kontaktne številke so dostopne na njihovi spletni stran.

Bolniki sicer tudi v času epidemije covida-19 potrebujejo kri. Kot navajajo na zavodu, so imeli le v prvem epidemičnem valu znižane potrebe po krvi, nato pa so bile le nekoliko nižje kot sicer.


Ob tem se je transfuzijska služba skupaj z Rdečim križem morala prilagoditi in spremeniti organizacijo krvodajalskih akcij in izvedbo odvzemov krvi. Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli številne zaščitne ukrepe, med katerimi je bil najbolj zahteven ukrep telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in hkratno preverjanje ustreznosti za darovanje krvi, so so pojasnili.

Zaradi tega so imeli bistveno nižji odstotek odklonjenih krvodajalcev. Kljub manj prijavljenim krvodajalcev pa je bilo število odvzemov le nekoliko manjše kot predhodno leto, so dodali in se v imenu bolnikov kot tudi transfuzijske službe zahvalili vsem krvodajalcem za darovano kri.

Tisti, ki so preboleli covid-19, lahko darujejo kri štiri tedne po prebolelem covidu-19, če so zdravi. Po cepljenju z najpogosteje uporabljenimi cepivi v Sloveniji - Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca - pa lahko krvodajalci darujejo kri že 24 ur po cepljenju, če niso imeli kakšnih neželenih učinkov, so še pojasnili.