Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Cerklje ob Krki

Povečan promet na nebu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.08.2015 10:23

Na širšem območju Novega mesta, Kočevja, Krasa in Osrednjega vadišča Slovenske vojske (OSVAD SV) Postojna se danes začenja skupno usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja (UZO), torej ključnih nosilcev povezave med zračnimi in kopenskimi silami.

Slovenska vojska usposablja usmerjevalce združenega ognja

Usposabljanje bo potekalo do petka, namenjeno pa je nadgradnji znanja in izmenjavi izkušenj med usmerjevalci združenega ognja SV in zavezniških sil. Z omenjeno dejavnostjo želi SV izvesti varno in strokovno usposabljanje, skladno z vsemi veljavnimi varnostnimi predpisi iz uporabe zračnih plovil v prostoru Republike Slovenije.

Med usposabljanjem bodo zračna plovila SV Pilatus PC-9M in Bell 206 na območju usposabljanja izvajala prelete med 9. in 13. uro. V času naletov bodo nad OSVAD SV Postojna skladno z usklajenimi napovedmi zaprti coni R4 in R5. Zračna plovila SV bodo vzletala in pristajala na letališču SV v Cerkljah ob Krki. Usposabljanje bo potekalo brez uporabe streliva, razen štirih naletov PC-9M, ki bodo nad OSVAD Postojna, v ponedeljek in torek med 9. in 10.30 uro, odmetavala vadbene bombe BDU33. Usmerjevalci združenega ognja se bodo premikali tako z vozili SV kot civilnimi vozili na javnih površinah zunaj vadišč SV, toda brez uporabe orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev.


Gibanje zunaj vadišč SV zaradi izvajanja usposabljanja ne bo omejeno, na OSVAD SV Postojna pa bodo v času naletov postavljene zapore. Kljub nemotečemu delovanju usmerjevalcev združenega ognja velja opozorilo, da bo zaradi nizkih preletov zračnih plovil v času zapor zračnega prometa dodaten hrup v širšem lokalnem okolju. Prebivalce in obiskovalce vljudno prosimo za razumevanje.

Več podatkov o usposabljanju in točnih podatkov o zračnih zaporah najdete na spletnih straneh SV in Kontrole zračnega prometa ter oglasnih deskah lokalnih skupnosti.