Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice, Ljubljana

Povečano število obolelih otrok

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.01.2013 17:29

V UKC Ljubljana opozarjajo na povečano število otrok z akutnim bronhiolitisom. Informacijo potrjujejo tudi v Splošni bolnišnici Brežice, v Bolnišnici Novo mesto pa ni povečanega števila obolelih.

V zadnjem tednu se je zelo povečalo število otrok z akutnim bronhiolitisom, vnetjem majhnih dihalnih poti. Zbolevajo predvsem otroci, mlajši od dveh let, zlasti pa dojenčki, je povedala dežurna pediatrinja na otroškem oddelku Splošne bolnice Brežice, dr. Nevenka Huzjak.
Starši bolezen lahko prepoznajo po naslednjih simptomih: pride do vnetja zelo drobnih dihalnih poti, zato je prehod zraka moten, otrok kašlja, težko, tudi pospešeno diha, nekateri ne morejo jesti. Izjavi Dr. Huzjak lahko v celoti prisluhnete tudi tukaj.

V UKC Ljubljana višek obolenj šele pričakujejo, epidemija pa lahko traja naslednjih nekaj mesecev. Starše prosijo, da upoštevajo napotke, saj s tem lahko zmanjšajo verjetnost bolezni pri svojih otrocih.

Zbolevajo predvsem otroci, mlajši od dveh let, zlasti pa dojenčki, je povedala dežurna pediatrinja na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Brežice, dr. Nevenka Huzjak.

Na ljubljansko pediatrijo in kliniko za infekcijske bolezni pa sprejmemo približno 600 do 1000 takih otrok letno. Približno 10 odstotkov jih potrebuje intenzivno terapijo.

Starši morajo poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, redno čistiti nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo in oziroma težko in hitro dihajo, pa je potreben pregled pri zdravniku.

V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo otroka sprejmejo v bolnišnico. Nekateri med njimi potrebujejo zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo.

Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, veliko pa lahko starši po navedbah stroke naredijo že preventivno, da otroke obvarujejo pred okužbo. Ključna je dobra higiena rok. Če je doma dojenček, mlajši od šestih mesecev, in ima sorojenca v vrtcu, naj starši starejšega otroka vzamejo iz varstva. Okužbo namreč največkrat prinese domov prav starejši otrok.

Treba je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok, pravi dr. Huzjak, odsvetuje tudi da z majhnimi otroki obiskujejo nakupovalne centre ali druge zaprte prostore, kjer se zadržuje veliko ljudi. Priporočajo pa čim več gibanja na svežem zraku.

Pediatrinja dr. Nevenka Huzjak, Splošna bolnišnica Brežice