Anatoli Antonov Svet24.si

V Kremlju nekateri razmišljajo o ameriški ponudbi

Borut Pahor - ležeča Svet24.si

»Zaradi spremembe oblasti se ne menja celotne ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

jure-novak-zaključek Njena.si

Ljubezen po domače: Jure namesto ljubezni ...

Stožice navijači Ekipa24.si

Kaos v Stožicah! Navijači vdrli na igrišče, ...

Novice

Povezovanje podeželja in urbanih območij, pomen učinkovite rabe energije

Piše: R.K.

Čas objave:
15.06.2021 09:07

Območje LAS STIK ima veliko manj poznane, vendar zanimive naravne in kulturne dediščine. Medtem ko so endogeni potenciali predvsem na podeželju, je kulturna dediščina bolj prisotna v urbanih območjih. S povezovanjem med podeželjem in urbanimi središči se veča prepoznavnost obeh.

Projekt Forma Viva Trebnje je tako spodbudil splošno ozaveščenost o bogati tradiciji kraja na področju naivne umetnosti in ta potencial umestil kot gospodarsko priložnost. »V središču Trebnjega je nastala urejena prireditvena ploščad z galerijo na prostem, ki živahno utripa s prireditvami in delavnicami, ki povežejo generacije in obiskovalce tudi iz okoliških krajev. Trebnje je dobilo neke vrste kulturno središče na prostem in veselimo se tudi doživljajskega turističnega razvoja, ki ga tako prizorišče s številnimi aktivnimi posamezniki in društvi po koncu epidemije zagotovo ponuja,« pravi vodja projekta Dejan Smuk. 

Projekt Forma Viva Trebnje. Prireditvena ploščad in Galerija na prostem
Projekt Forma Viva Trebnje. Prireditvena ploščad in Galerija na prostem
LAS STIK

Trebanjska prireditvena ploščad je bila namenu predana februarja lani, Gozdna doživljajska
učna pot s plezalno steno v Ivančni Gorici, ki bo med drugim prinesla novo inovativno
gozdno-doživljajsko pot, dve interaktivni plezalni steni, promocijsko govorečo skulpturo
gozdne živali in eno novo delovno mesto, pa bo zaključena predvidoma septembra 2022.
Občine v LAS STIK imajo veliko potencialov za izrabo obnovljivih virov energije (les, sončna
energija, vodni viri in termalna energija), zato želijo s projekti povečati izrabo lokalnih OVE in spodbuditi energetsko učinkovitost predvsem v urbanih območjih. Projekt iN.OVE.iN.URE oziroma Informiranje in ozaveščanje o potencialu učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije za sonaravni razvoj je na 10 delavnicah 96 udeležencev seznanil z učinkovito rabo energije (URE) in obnovljivimi viri energije (OVE). »Spodbudili smo razmišljanje o sonaravnem razvoju in prehodu v družbo s kroženjem ogljika s poudarkom na pomenu lokalne samooskrbe. S pomočjo strokovnih člankov in drugih strokovnih besedil pa smo želeli čim širši krog ljudi spodbuditi k varčevanju in nižanju emisij toplogrednih plinov, s tem pa smo pripomogli k blaženju podnebnih sprememb,« pojasnjuje prof. dr. Simon Muhič


V okviru projekta Kakovost zraka v zaprtih prostorih in URE (IAQinURE) so v štirih občinah v več kot 200 učilnicah v osnovnih šolah in v skoraj sto igralnicah v vrtcih natančno analizirali kakovost zraka. Na podlagi analize so na delavnicah udeležence poučili o tem, kako biti energetsko varčen, hkrati pa dosegati zadostno kakovost zraka v prostorih, ki jih uporablja najbolj ranljiva skupina, torej otroci. Projekt se zaključuje konec tega meseca. Povezovanje med podeželjem in mestom, iskanje tržnih niš ter skrb za okolje so vezni člen med štirimi projekti LAS STIK, ki jih v tem programskem obdobju kot ukrepe za dosego ciljev na področju varstva okolja in ohranjanja narave izvaja 18 različnih partnerjev, med katerimi so vse štiri občine soustanoviteljice LAS STIK (Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Trebnje in Žužemberk).


O LAS STIK:
Partnerji v Lokalni akcijski skupini (LAS) STIK so v tekočem programskem obdobju 2014-2020 uspešno zaključili deset projektov, deset jih še izvajajo, dva še čakata na potrditev. V dobrih petih letih so razvili 21 novih produktov, ustvarili sedem novih delovnih mest, izvedli 176 delavnic, usposabljanj in izobraževanj z več kot tisoč različnimi udeleženci.
LAS STIK oziroma Lokalna akcijska skupina Suhe krajine, Temenice in Krke je bila ustanovljena konec julija 2015 v Žužemberku, namenjena pa je povezovanju, tesnejšemu sodelovanju med občinami ter spodbujanju celovitega in uravnoteženega razvoja na območju občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Trebnje in Žužemberk po pristopu »od spodaj navzgor«. Vodilni partner LAS STIK je CIK Trebnje, ki za lokalno skupino organizira in opravlja vse administrativno-tehnične ter finančne naloge.

Dejan Smuk o projektu Forma Viva Trebnje


Simon Muhič o projektu iNOVEiNURE