dr nikola o Svet24.si

Priznan plastični kirurg s pištolo pretepal ...

horjul Svet24.si

VIDEO: Najlepši trenutki iz zavetišča Horjul

testiranje, test, denar, hitri test Necenzurirano

Hitre teste vam prodajajo po štirikratni ceni, ...

dubaj Reporter.si

Alarm na Fursu: slovenski bogataši denar pred ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Jorg Zupan_foto Matic Bajželj_2 Njena.si

Jorg Zupan zapira svojo Michelinovo restavracijo

maribor Ekipa24.si

Kronaaaa!!! Uh, kaj je veteran naredil velikemu ...

Novice

Požar v Višnji gori vzel trem družinam streho nad glavo

Piše: V.M.

Čas objave:
29.01.2021 16:34

Škoda je ogromna, o vzroku požara pa je še preuranjeno govoriti.

V četrtek so bili nekaj minut pred 18. uro gasilci s strani Centra za zaščito in reševanje Republike Slovenije obveščeni o večjem požaru ostrešja v starem mestnem jedru Višnje Gore. Kot smo poročali, so se z obsežnim požarom več ur spopadala številna društva iz občine Ivančna Gorica.
Ker gre za zelo strnjeni in stari del mestnega jedra, je bila nevarnost, da bi se ogenj razširil tudi na druga stanovanja. Gasilcem je dodatno delo oteževal močnejši veter. Po podatkih poveljnika Gasilske zveze Ivančna Gorica Slavka Zaletelja je bilo na delu devet gasilskih enot iz ivanške zveze, in sicer Prostovoljna gasilska društva Višnja Gora, Kriška vas, Vrh pri Višnji Gori, Stična, Ivančna Gorica, Šentvid pri Stični, Krka in Zagradec na Dolenjskem. Požar je 110 gasilcev uspelo omejiti v roku treh ur, ponoči pa je na terenu ostala tudi požarna straža.
V petkovem jutru so bili na delu še kriminalisti, po odstranitvi uničenih delov bodo statiki predlagali način sanacije objektov. Prav takrat se je na kraju pogorišča tudi že sestala ožja ekipa Štaba Civilne zaščite Občine Ivančna Gorica s poveljnikom Jožetom Kozincem in županom Dušanom Strnadom na čelu, člani Krajevne skupnosti Višnja Gora in stanovalci treh uničenih stanovanj. Kot je povedal župan Dušan Strnad, je jutro v Višnji Gori pokazalo razsežnost požara in žalostni pogled nad starim mestnim jedrom: »Najprej velja pohvaliti izjemno požrtvovalnost naših gasilcev, saj tako zahtevnega požara že dolgo ni bilo. Delo so opravili strokovno in zopet se je pokazalo, da se vsak vložen evro v gasilstvo večkratno povrne.«
Kot poročajo iz občine, se je župan s štabom Civilne zaščite pogovarjal, kako najprej pristopiti k zaščiti objektov in jih zavarovati pred nadaljnjo škodo: »Govorimo tudi o tem, kako kasneje pomagati – vsaj za silo.«. Po njegovih besedah je govora o treh enostanovanjskih hišah, ki pa se držijo skupaj: »Imajo skupno ostrešje in zidove. To je staro mestno jedro in gradnja je temu primerna.«
Kot je povedal Strnad, so vse tri družine začasno namestili drugje – dve družini sta noč preživeli pri sosedih, ena je odšla k sorodnikom: Z lastniki so se že v četrtek na hitro pogovorili, zdaj bodo morali najti trajnejšo rešitev. Hiše so namreč neprimerne za bivanje in jih bo treba temeljito prenoviti. Vzrok požara še ni znan, župan Dušan Strnad pa meni, da bi lahko bilo kaj v zvezi z ogrevanjem. "Ugibanja gredo v smeri peči na drva," je še nakazal.
Organizirali so že humanitarno akcijo zbiranja sredstev za pomoč družinam. V ta namen je odprt transakcijski račun Krajevne skupnosti Višnja Gora številka SI56 0123 9645 0801 488 s sklicem 00 910 in pripisom namen – »POŽAR«.