Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Poznate znake rakov prebavil?

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
23.03.2023 06:03

Marec je mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke, v Združenju EuropaColon Slovenija pa so ozaveščanje razširili na vse rake prebavil. Razlog za to je v tem, ker je rak debelega črevesa in danke v zadnjih desetih letih postal dokaj dobro obvladana bolezen. Bolniki imajo na voljo številna zdravila, po zaslugi presejalnega programa Svit pa število bolnikov celo upada, bolezen pa odkrivajo v zgodnejših stadijih, ko je zdravljenje krajše in uspešnejše.

Povsem drugače je pri ostalih rakih prebavil, kjer je stopnja petletnega preživetja občutno slabša. Presejalnih programov zanje še ni, trenutno se v strokovnih krogih omenja možnost uvedbe presejalnega programa za raka želodca.

Kaj so raki prebavil?

To so raki, ki se pojavijo na enem od naslednjih organov: požiralnik, želodec, črevesje, danka, jetra,
žolčnik, žolčevodi, trebušna slinavka.

Raki prebavil so ena največjih skupin rakov, saj za njimi zboli okoli tri tisoč ljudi na leto in pojavnost z izjemo raka želodca in debelega črevesa narašča. Največ je bolnikov z rakom debelega črevesa in danke (okoli 1.350 na leto), bolnikov z rakom želodca in trebušne slinavke je okoli 450 oz. 440 na leto, z rakom jeter in z rakom žolčnika in žolčevodov cca 220 na leto ter požiralnika okoli 80 na leto.

Zbolevajo predvsem ljudje po 60. letu, opažamo pa, da se starostna meja opazno spušča. Za raki
prebavil zbolevajo tako moški kot ženske, in sicer v približno enakem razmerju.

Zgodnje odkrivanje rešuje življenja!

Uspešnost zdravljenja je zelo različna. Rak debelega črevesa in danke je že postal kronična in razmeroma dobro obvladljiva bolezen, saj pet let po diagnozi preživi okoli polovica vseh zbolelih bolnikov. Velik del zaslug za to ima predvsem preventivni program Svit. Eden ključnih dejavnikov, ki zelo vpliva na izid zdravljenja ter posledično dolžino preživetja, je predvsem zgodnje odkrivanje. Pri tem so v veliko pomoč presejalni programi, ki pa je pri rakih prebavil na voljo le za debelo črevo in danko. Od tod tudi toliko boljši rezultati zdravljenja tega raka kot so za ostale rake prebavil. Če želimo, da bomo rake prebavil odkrivali v zgodnejših stadijih, je nujno, da dobro poznamo njihove znake in simptome.

Kateri so glavni simptomi rakov prebavil?

Pozorni bodimo predvsem na spremembe v odvajanju in barvi blata. Če opazimo svežo kri v blatu, če je blato zelo svetlo, skoraj sivo, ali če je zelo temno, skoraj črno, je vsekakor dobro oditi k zdravniku in ugotoviti, kaj je razlog. Pozorni bodimo tudi, če je blato ozko kot svinčnik, po obisku stranišča pa imamo še vedno občutek nepopolno izpraznjenega črevesa, če se izmenjujeta zaprtost in driske, če so prisotne bolečine v trebuhu, spodnjem in zgornjem delu. Tudi zelo temen, skoraj črn urin, bolečine v hrbtu med lopaticama, oteženo požiranje, nepojasnjeno in izrazito izgubljanje teže, izrazita utrujenost in slabo počutje so razlogi za obisk pri zdravniku, če navedeni znaki trajajo več kot 14 dni in ne pojenjajo.

Pomoč za bolnike in svojce

Združenje EuropaColon Slovenija letos obeležuje 15 let svojega delovanja. Njihov glavni cilj je, da bi ljudje bolje prepoznavali simptome, ki so povezani z raki prebavil, in se bi ob njih čim prej odzvali z obiskom pri osebnem zdravniku. Želijo si, da bi več bolnikov diagnosticirali v zgodnejših stadijih, ko je rak še ozdravljiv in je zdravljenje lažje in krajše.

V Združenju se dobro zavedajo, kako kompleksna bolezen je rak. Vedo, da imajo tako bolniki kot
njihovi svojci veliko različnih potreb, zato si prizadevamo, da bi lahko odgovorili na kar največ od njih. Prav zato bolnikom in njihovim svojcem omogočajo brezplačne telefonske ali video konzultacije oziroma posvet z zdravnikom. Na njih se lahko obrnete tudi, če potrebujete prehransko svetovanje med zdravljenjem ali po njem, lahko pa se pogovorite tudi s psihologom. Vse njihove publikacije – glasilo Združenja Koloskop in zloženke z različnimi vsebinami – lahko poiščete na njihovi internetni strani.

Več informacij o delovanju Združenja EuropaColon Slovenija najdete na www.europacolon.si. Za informacije in svetovanje pokličite na 031 313 258 ali 051 687 117. Združenje EuropaColon Slovenija se je pridružilo vseevropski kampanji Koraki za zdravje, ki že ves marec poteka pod okriljem naše krovne organizacije Digestive Cancers Europe. S seštevanjem korakov želijo tudi oni prispevati k čim boljši ozaveščenosti prebivalcev o zdravju naših prebavil, še zlasti debelega črevesa in danke. Več o sami kampanji ter aplikacijo, ki bo seštevala tudi vaše korake, poiščite na spletni strani www.europacolon.si.