Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Požrtvovalni in hrabri tudi iz naše regije

Piše: R.K.

Čas objave:
25.01.2023 09:38

Včeraj sta v.d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik podelila 77 medalj za požrtvovalnost in hrabrost. Med prejemniki so tudi Dolenjci.

Med prejemniki medalj za hrabrost in medalj za požrtvovalnost so tudi policist David Vidmar (Policijska postaja Novo mesto) in Mitja Gazvoda (občan z območja Policijske uprave Novo mesto), ker sta 8. junija 2021 brez pomisleka skočila v deročo reko in iz nje rešila moškega; policist Božo Vrlinič (Policijska postaja Novo mesto), ker je 24. marca 2022 na poti v službo posredoval pri prepiru, ki se je sprevrgel v poskus uboja in požig. Zavaroval je dokaze in prispeval k prijetju obeh pobeglih storilcev;
policist Aleš Plevnik in policist kriminalist Jürgen Racman (Policijska postaja Sevnica), ker sta 27. marca 2022 hitro in učinkovito zaustavila krvavitev pri ponesrečenem motoristu, s čimer sta mu rešila življenje; policista Robi Bračun in Branko Kovačič (Policijska postaja Brežice), ker sta 7. junija 2022 preprečila skok ženske z nadvoza na avtocesto ter jo z ustrezno komunikacijo in veliko človečnosti bodrila do prihoda reševalne ekipe; policist Boštjan Brulc (Policijska postaja Dolenjske Toplice), ker je 14. julija 2022 asistiral zdravstvenemu osebju pri hospitalizaciji občana in mu ob tem preprečil skok z višine, ki bi bil zanj lahko usoden; policista Luka Lužar (Policijska postaja Črnomelj) in Miha Tivadar (Policijska postaja Novo mesto), ker sta 31. oktobra 2022 posredovala pri sporu med stanovalci, v katerem je ena oseba utrpela hudo ureznino. Poškodovancu sta namestila Esmarchovo prevezo in zaustavila hudo krvavitev ter mu s tem rešila življenje.

Podrobnejši opisi požrtvovalnih in hrabrih dejanj

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Novo mesto, David Vidmar in občan Mitja Gazvoda, 8. junij 2021

Policijska patrulja, v kateri je bil tudi policist David Vidmar s Policijske postaje Novo mesto, je bila 8. junija 2021 zvečer napotena na obrežje reke Krke, v katero naj bi skočil moški. Na kraj so policisti prispeli skoraj sočasno z ekipo Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto. Del reševalne ekipe se je odpravil osebo reševat s čolnom, drugi del pa z brega. Mimoidoči je medtem opazil moškega, ki se je oprijemal drevesne veje v vodi. Policist David Vidmar in gasilec Mitja Gazvoda sta brez pomislekov skočila v reko, reševanju pa se je pridružil tudi sin utapljajočega. Vsi trije so ga poskušali spraviti na breg, vendar se je upiral in s svojim gibanjem ogrožal reševalce. Policisti in gasilci na kopnem so medtem pripravili vrv, s katero so moškega potegnili iz vode. Z naslednjo reševalno vrvjo so se na brežino rešili še sami trije. Kljub neizmerno napornemu reševanju sta se policist David Vidmar in gasilec Mitja Gazvoda vrnila v svoje enote, preoblekla in nadaljevala delo v nočni izmeni. Pri reševanju ogroženega življenja sta požrtvovalno in nesebično tvegala lastno zdravje in življenje, zaradi česar si oba upravičeno zaslužita medaljo policije za požrtvovalnost.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Novo mesto, Božo Vrlinič, 24. marec 2022

Policist Božo Vrlinič je dokazal, da je predan svojemu poklicu tudi izven delovnega časa. 24. marca 2022 popoldne je na poti v službo posredoval v naselju v okolici Novega mesta. Med vožnjo po regionalni cesti je namreč opazil več ljudi, ki so se prepirali, zato se je ustavil. Predstavil se je kot policist, osebe pozval, naj kršitev nemudoma prenehajo, in jih poskušal razdvojiti. Poklical je tudi operativnokomunikacijski center in zaprosil za intervencijo. Kljub njegovemu posredovanju je eden izmed kršiteljev s strelnim orožjem poškodoval drugega. Božo Vrlinič je poškodovanemu nudil takojšnjo prvo pomoč. Medtem so kršitelji začeli razbijati okna na hiši ranjenega moškega, eden izmed njih pa jo je celo polil z bencinom in zažgal. Policist je zavaroval predmeta, ki sta bila uporabljena pri poskusu uboja in požigu, ter ju predal policistom, ko so prispeli na kraj. S posredovanjem podatkov o osumljencih je prispeval tudi k takojšnjemu prijetju obeh pobeglih storilcev. Zaradi svojega samoiniciativnega in požrtvovalnega ukrepanja je Božo Vrlinič nedvomno upravičen do medalje policije za požrtvovalnost.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Sevnica, Aleš Plevnik in Jürgen Racman, 27. marec 2022

V prometni nesreči, ki se je zgodila v okolici Sevnice 27. marca lani, sta bila udeležena voznika motornega kolesa in osebnega avtomobila. Na kraj je bila napotena policijska patrulja, v kateri je bil tudi policist Aleš Plevnik. S službenim vozilom je zaprl cesto za promet, nato pa skupaj s sodelavcem stekel do ponesrečenega motorista, ki je ležal na tleh in močno krvavel iz hudo poškodovane noge, moški ob njem pa mu je že nudil prvo pomoč. S skupnimi močmi so motoristu prevezali nogo in poskušali ustaviti krvavitev. V tem času je prispela še druga patrulja, v kateri je bil policist kriminalist Jürgen Racman, ki je ocenil, da obstoječa preveza zaradi motorističnih oblačil ne bo zadostovala. Na srečo je imel s sabo svojo urgentno prevezo za hude krvavitve, ki jo je uspešno namestil, policist Plevnik pa je s sodelavcem območje prometne nesreče zavaroval do prihoda reševalcev. Slednjim je policist kriminalist Racman pomagal tudi pri pripravi poškodovanca za helikopterski transport v klinični center. V kritičnem trenutku, ko je bilo ogroženo človeško življenje, sta se oba, Aleš Plevnik in Jürgen Racman, odzvala hitro in učinkovito, zato prejmeta medaljo policije za požrtvovalnost.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Brežice, Robi Bračun in Branko Kovačič, 7. junij 2022

Policista Policijske postaje Brežice Robi Bračun in Branko Kovačič sta 7. junija 2022 zvečer nadzirala državno mejo ob dolenjski avtocesti v smeri proti mejnemu prehodu Obrežje. Na nadvozu v bližini sta opazila osebo, ki je stala na nezavarovani strani in se držala ograje; očitno je bilo, da želi skočiti z mostu. S službenim vozilom sta se ji približala in ugotovila, da gre za starejšo občanko. Skupaj sta pristopila do nje. Policist Bračun jo je ogovoril, medtem pa jo je policist Kovačič prijel za roke. Skupaj sta jo potegnila čez ograjo na varno. Žensko v globoki čustveni stiski so reševalci odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico. Policista Robi Bračun in Branko Kovačič sta na nevarnem delu avtoceste, na nadvozu, s svojo zbranostjo, ustrezno komunikacijo in veliko človečnosti neznani ženski rešila življenje, za kar si zaslužita medaljo policije za požrtvovalnost.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Dolenjske Toplice, Boštjan Brulc, 14. julij 2022

Lani poleti, in sicer 14. julija zvečer, je Zdravstveni dom Novo mesto zaprosil za asistenco policije pri prisilni hospitalizaciji moškega. Patrulja Policijske postaje Dolenjske Toplice, v kateri je bil tudi policist Boštjan Brulc, se je zato skupaj z zdravstvenim osebjem odpravila na intervencijo. Zdravnica je pričakovala odpor pacienta, saj ji je že popoldne pobegnil z obravnave. Ko je policist v zgornjih prostorih stanovanjske hiše pristopil k moškemu, je bil ta miren. Medtem ko ga je zdravstveni delavec prosil, naj skupaj z njimi odide do reševalnega vozila, kjer bo dobil potrebna zdravila, je moški nenadoma vstal, odprl balkonska vrata, stekel proti ograji in hotel skočiti z višine. Policist je stekel za njim, ga v zadnjem trenutku potegnil z ograje, porušil na tla in zadržal. Z uporabo prisilnih sredstev so moškega vsi skupaj obvladali. S svojim taktičnim in strokovnim in delom je preprečil skok občana in pri tem brez oklevanja nevarnosti izpostavil tudi sebe, zato mu podeljujemo medaljo policije za požrtvovalnost.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Črnomelj, Luka Lužar in Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Novo mesto, Miha Tivadar, 31. oktober 2022

31. oktobra 2022 zvečer je več občanov poklicalo operativno-komunikacijski center Policijske uprave Novo mesto, ker naj bi v stanovanjski hiši prišlo do spora med stanovalci. Na kraj sta bili napoteni dve policijski patrulji. Med njimi sta bila tudi Luka Lužar in Miha Tivadar. Ob vstopu so opazili moškega, ki je močno krvavel iz roke, ženski pa sta mu s pritiskom brisače na rano poskušali zaustaviti krvavitev. Policista sta mu namestila improvizirano Esmarchovo prevezo in z njo uspešno omejila hudo krvavitev. Ob prihodu reševalcev je policist Lužar pomagal pri oskrbi poškodovanega in ga z reševalnim vozilom pospremil do zdravstvenega doma. Oba policista, Luko Lužarja in Miho Tivadarja, je pohvalila tudi reševalna ekipa, saj sta s hitrim, strokovnim in požrtvovalnim ravnanjem moškemu zagotovo rešila življenje. Mi jima danes podeljujemo medaljo policije za požrtvovalnost.