tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

paris Svet24.si

Taka je danes hčerka glasbene legende Michaela ...

Jože Podgoršek Necenzurirano

Ministru smo plačali nasad kostanja. Vse je ...

urska k z-pl3 Reporter.si

Bodo poslanke SDS spet norele? Poglejte novo ...

benjamin sesko Ekipa24.si

Mora Keka skrbeti!? Ne le Jan Oblak, poškodovan ...

Kraljica pin-upov iz 50 Odkrito.si

Srhljiva zgodba kraljice pin-upa

roglic Ekipa24.si

Zanimivo razkritje! Zdaj je jasno, kaj je Roglič ...

Novice

Praznične lučke zaradi varčevanja v Sevnici nekoliko kasneje

Piše: R.K.

Čas objave:
05.12.2022 12:15

Občina Sevnica se v letošnjem letu pridružuje slovenskim občinam, ki so k praznični decembrski okrasitvi pristopile v odgovornosti do ravnanja z energijo. Zato se bodo praznične luči prižgale 15. decembra.

Praznična okrasitev polepša decembrske dni, ki jih namenjamo praznovanju in druženju. Občina Sevnica v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica vsako leto namenja pozornost elementom okrasitve na najbolj obiskanih točkah v mestu Sevnica s posebnim poudarkom na okrasitvi sevniškega gradu. V letošnjem letu bo Sevnica zaradi ukrepov varčevanja z energijo okrašena v nekoliko zmanjšanem obsegu, praznični prižig luči pa je prestavljen na 15. december.

Za praznično okrasitev so že več let v uporabi svetila oziroma lučke LED, ki imajo nizko porabo električne energije. Pri LED svetilih se 90 % porabljene energije spremeni v vidno svetlobo in le 10 % v toplotno energijo, kar pomeni, da se ne pregrevajo in da večino energije porabijo za oddajanje svetlobe. Praksa ugašanja LED razsvetljave na način, da gori manj ur v dnevu, pa lahko vpliva na občutljiv sistem, ki je zaradi prepogostega prižiganja in ugašanja precej bolj obremenjen. Hkrati je sistem praznične okrasitve v Sevnici vezan na prižigališča javne razsvetljave, zato je ni mogoče ločeno regulirati ali ugašati. Z namenom prihranka porabe električne energije, ki je v decembrskem času v sevniški občini višja za okoli 7 %, bo Občina Sevnica zamaknila prižig praznične okrasitve.

V začetku decembra bo mesto Sevnica okrašeno s prazničnimi elementi, ki ne potrebujejo električne energije. KŠTM Sevnica, ki skrbi za praznično podobo mesta, bo v teh dneh uredil praznične aranžmaje in venčke na Kmečki tržnici in pred Doživljanjem v starem mestnem jedru ter selfie točki na sevniškem gradu in na ploščadi pri spomeniku NOB.
Prav tako bodo v sklopu Čudežnega decembra, ki ga vsakoletno organizira KŠTM Sevnica, potekali številni dogodki, med njimi tradicionalni pohod Z lučko na grad, obogatena Kmečka tržnica in decembrska Sevn'ška kuhinja, gledališka predstava Šah mat in glasbena komedija Špas teatra z naslovom Vročica.

Na dan prižiga prazničnih luči, 15. decembra 2022, bo ob 17. uri Čarobni obisk gradu s kulturnim programom, ki ga pripravljajo najmlajši iz Vrtca Ciciban Sevnica.

Od 1. decembra do 6. januarja poteka izziv Ho-ho-LOV! – decembrski lov na srečo, nagradna igra v organizaciji zavoda KŠTM, ki je namenjena promociji kulturne in naravne dediščine sevniške občine s spodbujanjem k aktivnem preživljanju prostega časa in kot popestritev prazničnih decembrskih dni.

Program prazničnih dogajanj je dostopen na občinski spletni strani in na spletni strani KŠTM Sevnica.