Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Cerklje ob Krki

Pred dnevom Slovenske vojske bo slovesno v Cerkljah ob Krki

Piše: STA

Čas objave:
14.05.2019 07:46

Pred sredinim dnevom Slovenske vojske (SV) bo danes v Cerkljah ob Krki osrednja slovesnost, na katerih bo zbrane nagovoril predsednik republike in vrhovni poveljnik oboroženih sil Borut Pahor. Delovanje SV v zadnjem času zaznamujejo zlasti prizadevanja za izboljšanje njene kadrovske slike, pa tudi razmišljanja o njeni prihodnji usmeritvi nasploh.

Letos praznovanje sicer poteka v okviru regijske vaje Takojšen odgovor 2019, ki jo vodijo poveljstvo sil SV, poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi in hrvaška vojska. Po osrednji slovesnosti, ki bo potekala pozno popoldne, bodo tako sodelujoče vojske javnosti predstavile oborožitev in opremo, ki jo na vaji uporabljajo.

V SV se v zadnjem obdobju poleg kadrovskih menjav v lastnih vrstah ukvarjajo zlasti s privabljanjem novega kadra pa tudi z razmislekom o njeni prihodnji organiziranosti. Obrambni minister Karl Erjavec, ki bo zaradi očitkov o domnevni zlorabi vojaške obveščevalne službe v kratkem moral odgovarjati na očitke iz interpelacije, je namreč že napovedal razmislek o vitkejši in bolj specializirani organizaciji SV.

Rešitve v tej smeri naj bi ponudila bela knjiga o obrambi, ki naj bi luč sveta ugledala v juniju in naj bi predstavljala podlago za preostale pomembne strateške dokumente o prihodnji obliki slovenskih oboroženih sil.

Vlada je 15. maj s sklepom določila za dan SV. Na ta dan leta 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe.

Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok začelo služiti v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani. Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj, so pred praznikom zapisali v SV.