Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Pred martinovim glasni pozivi k treznosti za volanom

Piše: STA

Čas objave:
10.11.2021 15:02

Pred godom sv. Martina, 11. novembrom, ko se po ljudskem izročilu mošt spremeni v vino, so glasni pozivi k treznosti za volanom. Če smo pili, se udeležbi v prometu odpovejmo, poziva Agencija za varnost prometa.

Številne javne dogodke, tudi martinovanja, zaradi slabih epidemioloških razmer in sprejetih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa sicer odpovedujejo. Vendar bodo martinovanja marsikje potekala v družinskem krogu, ob upoštevanju pogoja PCT pa tudi v gostinskih lokalih. Agencija svari pred zmotnimi prepričanji, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi uživanja hrane namreč pride le do zakasnitve učinkov, ki jih ima alkohol, tako da se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola.

Solidarnost do izjemnih naporov zdravstvenih delavcev v času epidemije covida-19 po besedah agencije pokažemo tudi tako, da dosledno spoštujemo prometne predpise in se ne izpostavljamo tveganjem in nevarnostim v prometu.


Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas, so spomnili. Pri koncentraciji 0,5 promila alkohola v krvi se verjetnost za povzročitev prometne nesreče podvoji, pri 1,5 promila alkohola pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča kar za 22-krat. Ena enota alkohola, ki predstavlja 0,3 decilitra žganja, deciliter vina ali 2,5 decilitra piva, se v telesu presnavlja približno eno uro. Pri večji količini popitega alkohola se ta čas podaljša.

Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodimo odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola odpovejmo, svetuje agencija. V promet se podajmo le s trezno glavo, upoštevajmo pravila in predpise, vozimo s prilagojeno hitrostjo in bodimo pozorni do vseh udeležencev. Pešci, kolesarji in vozniki električnih skirojev pa naj za lastno varnost poskrbijo tudi z dobro vidnostjo, so pozvali.

V tem času poteka tudi nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, med katero bodo policisti vse do nedelje poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu.