Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

Predaja defibrilatorja na Vrhuljah

Piše: R.K.

Čas objave:
16.11.2022 12:48

Poleg temeljnih postopkov oživljanja so za reševanje življenj ključni defibrilatorji, zato je župan mestne občine Krško, mag. Miran Stanko, prebivalcem Vrhulj v uporabo predal defibrilator, ki je dostopen 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Nakup defibrilatorja je v okviru Participativnega proračuna 2022 predlagal Robert Grojzdek. Na celotnem območju mestne občine Krško imamo tako že skupno 36 javno dostopnih defibrilatorjev.

V imenu vaščanov se je Mestni občini Krško za namestitev defibrilatorja zahvalil pobudnik, Robert Grojzdek in izrazil željo, da ga nikoli nebi bilo treba uporabiti. Če pa že, je pri srčnem zastoju ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, poznamo temeljne postopke oživljanja in vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje. Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v treh do petih minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Prav zato imamo prav vsi, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju. Trenutno je po zadnjih podatkih na območju mestne občine Krško skupno 36 defibrilatorjev, ki so dostopni 24 ur na dan. Pregledna karta s podatki o dostopnosti defibrilatorjev na območju mestne občine Krško je na voljo na tej povezavi.

V kolikor lokacija posamezne organizacije ali lokalne skupnosti, ki že ima javno dostopen defibrilator ali pa je ta na voljo le v okviru delovnega časa določene organizacije, še ni v bazi podatkov (www.krsko.si), Mestna občina Krško poziva, da podatke o lokaciji pošljete na naslov ales.benje@krsko.si. Na istem naslovu lahko dobite tudi informacije o možnostih za sodelovanje pri reševanju življenj kot prvi posredovalec.