Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

Predsednik državnega zbora na obisku pri gimnazijcih

Piše: R.K.

Čas objave:
04.10.2021 13:15

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je danes ob začetku Tedna otroka obiskal Gimnazijo Brežice in dijakom predstavil delovanje Državnega zbora kot najvišje predstavniške in zakonodajne institucije v Republiki Sloveniji.

»Aktivno državljanstvo« in »Šolska ura s predsednikom parlamenta« sta dva projekta Državnega zbora, ki ju je predsednik Zorčič izpostavil, saj imajo preko njiju mladi možnost, da se podrobneje seznanijo z delovanjem parlamentarne demokracije in z načini za aktivno soodločanje v zadevah, ki vplivajo na njihova življenja – bodisi v šoli, v lokalni skupnosti ali na ravni države. V pogovoru z dijaki so se dotaknili aktualnih družbeno-političnih tem tako na področju Slovenije kot tudi Evropske unije, kateri naša država trenutno predseduje.

predsednik-državnega-zbora-na-obisku-pri-gimnazijcih
Predsednik državnega zbora na obisku pri gimnazijcih
DZ RS

Predsednik Zorčič je ob tej priložnosti dijakom predal izvode »Ustave v stripu«, dijaki pa so mu v zahvalo za njegov obisk izročili zbornik »Rojen v samostojni državi«, ki so ga sami napisali in likovno opremili ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije.

predsednik-državnega-zbora-na-obisku-pri-gimnazijcih
Predsednik državnega zbora na obisku pri gimnazijcih
DZ RS

Predsednik Zorčič je še posebej obiskal vse štiri oddelke prvih letnikov in dijakom ob tem povedal, da je tudi sam nekoč sedel v teh klopeh. Zaželel jim je obilo šolskih in obšolskih uspehov. Obisk Gimnazije Brežice je sklenil z ogledom priložnostne razstave »Vojna za samostojno Slovenijo 1991« Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, ki gostuje v šolskih prostorih.