krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka bo že drugič postala mamica

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Predsednik Pahor sprejel civilno iniciativo za reševanje romske problematike

Piše: STA

Čas objave:
29.10.2019 14:39

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predstavnike Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike. Predsednika so seznanili z njihovo oceno, da prihaja v zadnjem času do resnega poslabšanja odnosov med večinskim prebivalstvom in Romi v Jugovzhodni Sloveniji, so sporočili iz urada predsednika republike.

V iniciativi, ki jo vodi Silvo Mesojedec, menijo, da bi morale razmere zanimati tako lokalne kot državne oblasti. Zavzemajo se za sistemsko urejanje problematike. Poudarili so, da želijo živeti v sožitju in zavrnili kritike, da razmere dramatizirajo ali da so do Romov nestrpni.

Pahor je sicer v začetku lanskega leta na povabilo župana Novega mesta Gregorja Macedonija obiskal romsko naselje Žabjak-Brezje, spomladi 2018 pa je predsednik republike organiziral posvet o odprtih vprašanjih položaja romske skupnosti v Jugovzhodni Sloveniji. Aprila letos pa je Pahor sprejel predstavnike Romov, ki so opozorili na porast nestrpnosti do pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji, so spomnili v sporočilu za javnost.

Predstavniki civilne iniciative so sicer pozdravili prizadevanja Pahorja, vendar ukrepanje državnih oblasti ocenjujejo za nezadostno.

Pahor pa je ob koncu današnjega pogovora povedal, da se bo v novembru o tem posvetoval s pristojnimi institucijami na ravni države in da bo po potrebi to vprašanje uvrstil na dnevni red srečanja štirih predsednikov, ki bo 11. decembra.