Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Predstavili letošnjo generacijo štipendistov in poimenovali nove ulice

Piše: R.K.

Čas objave:
17.12.2021 11:59

Decembrska 24. redna seja Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto se je tradicionalno začela s predstavitvijo letošnje generacije občinskih štipendistov in prejemnikov enkratne denarne pomoči.

Novi štipendistki sta Marija Judež in Sara Mihalič, enkratno denarno pomoč za študij v tujini pa bo prejela Manca Špendal. Svetniki so sprejeli šest novih poimenovanj ulic, štiri izmed njih pa bodo nosila imena po zaslužnih ženskah novomeške preteklosti, in sicer po Ivani Oblak, Elizabeti Soklič, Mariji Tomšič in Veri Albreht.

Marija Judež.jpg
Marija Judež in župan Gregor Macedoni
MO Novo mesto

Štipendistka Marija Judež je dijakinja 3. letnika programa tehniška gimnazija na Šolskem centru Novo mesto, ki je do sedaj osvojila 57 zlatih državnih priznanj, njena najpomembnejša dosežka pa sta srebrna medalja na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti 2021 ter uvrstitev na svetovno olimpijado iz astronomije in astrofizike IOAA 2021. Po končani gimnaziji se vidi na študiju ene od naravoslovnih znanosti, predvsem pa jo veseli astrobiologija. Štipendijo je prejela tudi Sara Mihalič, študentka prvega letnika Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, ki si poleg uspehov in priznanj s šolskega in glasbenega področja prizadeva, da bi lahko storila čim več za druge. Napisala je več avtorskih dramskih iger za otroke in mladino, v največje veselje pa ji je prostovoljstvo. Denarno pomoč Mestne občine Novo mesto bo v enkratnem znesku prejela Manca Špendal, študentka 2. letnika magistrskega študija kemije na Univerzi v Kopenhagnu. Prvi letnik študija v tujini je opravila z odliko in se tako uvrstila med najboljše študente svojega programa, s svojim trdim delom pa je dosegla, da lahko magistrsko nalogo pripravlja v sodelovanju z največjim danskim farmacevtskim podjetjem.

Svetniki so podprli poimenovanje šestih novih ulic, štiri ulice pa so dobila imena po hvalevrednih ženskah Ivani Oblak, Elizabeti Soklič, Mariji Tomšič in Veri Albreht, ki so novomeško preteklost obogatile v vlogah prve učiteljice gluhonemih deklic v slovenskem jeziku, prve učiteljice na Gimnaziji Novo mesto, prve izšolane medicinske sestre na Dolenjskem ter pisateljice, pesnice in publicistke, ki je celotno literarno zapuščino zapustila Knjižnici Mirana Jarca. Njihova imena bodo prinesla poimenovanja ulic v novem naselju v Bučni vasi in v bodoči stanovanjski soseski na Regrških Košenicah, kjer bodo dobili tudi Slatkonjevo ulico. Novo poimenovanje, Okoljska ulica, je pridobila tudi ulica v gospodarski coni Zahod med Žabjakom in bodočo zahodno novomeško obvoznico.

DSC_1971.jpg
Občinska seja MO Novo mesto
MO Novo mesto

V drugi obravnavi so bile sprejete spremembe in dopolnitve odloka o ureditvenem načrtu Zdravstvenega kompleksa Novo mesto. Prenovljen odlok bo omogočil ureditev prostorov za negovalno bolnišnico in paliativno oskrbo v stavbi nekdanjega Internega oddelka SB NM, predvidena je tudi dozidava za potrebe rehabilitacije starejših obiskovalcev negovalne bolnišnice, sprejete spremembe pa odpirajo možnost ureditve mestnega muzeja v gradiču Neuhof.

V drugi obravnavi so svetniki potrdili tudi spremembe in dopolnitve odloka o ureditvenem načrtu stavbnega otoka med Kastelčevo in Rozmanovo ter predlog odloka o določitvi lokacij za izvajanje spontanih uličnih nastopov v MONM. Prav tako so v drugi obravnavi sprejeli odlok o koncesiji javne službe zavetišča za zapuščene živali.

Na področju premoženjsko-pravnih zadev so svetniki potrdili spremembe in dopolnitve načrtov ravnanja s stvarnim premoženjem MONM za leti 2021 in 2022. Svetniki so sprejeli tudi sklep o prenehanju statusa grajenega javnega dobra lokalnega pomena dveh parcel, več parcelam pa so s sklepom ta status potrdili.

Svetniki so med gradivi nadzornega odbora obravnavali poročili o nadzoru poslovanja in porabe proračunskih sredstev v letih 2019 in 2020 za Osnovno šolo Center ter nadzoru nad porabo pisarniškega in splošnega materiala občinske uprave MONM v letih 2019 in 2020.