Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice

Prejemniki priznanj Mestne občine Krško 2023

Piše: R.K.

Čas objave:
07.06.2023 12:55

Mestna občina Krško bo na slavnostni akademiji v počastitev občinskega praznika v sredo, 7. junija 2023, podelila priznanja za ustvarjalno delo, posebne uspehe in prispevek k razvoju lokalne skupnosti. Prejemnike priznanj je na predlog Komisije za občinska priznanja ter sodelovanje z občinami potrdil Občinski svet Mestne občine Krško.

VELIKI ZNAK MESTNE OBČINE KRŠKO

gospod Dušan Vodlan za življenjsko delo na področju plesne umetnosti

Dušan Vodlan se je športu zapisal že v osnovni šoli, ko je začel s treningi gimnastike pri Partizanu Gaberje v Celju in dosegal vidne tekmovalne rezultate. Ko je po devetih letih zaradi poškodbe prekinil z gimnastiko, je svoje življenje posvetil plesu. Najprej se je vpisal v celjsko folklorno skupino, po preselitvi v Krško pa je kmalu po ustanovitvi prevzel vodenje folklorne skupine DKD Svoboda Senovo in z njo, tako kot tudi z drugimi skupinami, v katerih je sodeloval ali bil umetniški vodja, prepotoval velik del Slovenije, takratne Jugoslavije in Evrope.

Leta 1985 je ustanovil plesno skupino, ki je kasneje prerasla v plesno šolo in nato v Plesni klub Lukec Krško, kjer še danes poučujejo vse zvrsti plesov za mlade in stare. Kot trener je Dušan Vodlan s svojimi tekmovalci dosegel ogromno uspehov in domov prinesel preko tisoč medalj z državnih in drugih mednarodnih prvenstev. V klubu že vrsto let delujejo vrhunski plesalci v standardnih in latinsko ameriških plesi, show plesih, stepu, hip-hop-u, …, njegovo delo pa sedaj nadaljujeta oba sinova Sebastijan in Luka.

Ob karieri plesnega učitelja in trenerja je leta 2017 pridobil licenco Mednarodnega plesnega sodnika za vse plese pri Svetovni umetniški plesni zvezi (WADF), v letu 2020 pa je bil med ustanovitelji Umetniškega plesnega združenja Slovenije, ki je članica WADF, Dušan pa je od leta 2021 tudi podpredsednik te svetovne plesne zveze.

Za svoje delo na plesnem področju je prejel številna priznanja, najbolj pa je ponosen na jubilejno značko Zveze kulturnih organizacij Slovenije in Združenja folklornih skupin Slovenije za aktivno in plodno delo na področju obujanja in negovanja slovenskega ljudskega izročila, srebrne plesne čevlje ob 25-letnici delovanja na plesnem področju, zlato plaketo za 30-letno delovanje in uspešen razvoj plesa v Krškem in Zlato plaketo Zveze kulturnih društev Slovenije za življenje s plesom.

Del življenja je posvetil tudi rekreativnemu kolesarstvu, med svoja največja dosežka pa šteje 13-dnevno kolesarjenje do Aten na otvoritev olimpijskih iger leta 2004 in štiridnevno kolesarjenje od Kruševa v Makedoniji do Begunj, s čimer je počastil obletnico Avsenikove glasbe.

Dušan Vodlan pleše še danes, ob tem pa rad doda: »Ples je navadna hoja v določenem ritmu. Uporabljaj možgane, uporabljaj mišice, le tako in zato je vredno živeti«.

VELIKI ZNAK MESTNE OBČINE KRŠKO

Društvo Sonček Posavje za izjemno pomoč osebam s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti

Društvo Sonček Posavje kot prostovoljna, neprofitna, humanitarna in invalidska organizacija deluje v lokalnem okolju od leta 1995 s ciljem pomagati otrokom, mladostnikom in odraslim osebam s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti. V društvo so vključeni tako invalidi s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti kot tudi njihovi starši, skrbniki, sorojenci in drugi.

Osnovni namen društva Sonček Posavje je integracija oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi v življenje širše družbene skupnosti. Njihova naloga je zagotavljanje enakih možnosti tem osebam, kot jih imajo drugi državljani na vseh življenjskih področjih in v vseh življenjskih obdobjih, jih pripraviti na čim bolj neodvisno in samostojno življenje ter izboljšati kakovost njihovega življenja.

Program društva obsega informiranje ljudi z enakimi in podobnimi težavami, izobraževanje, ozaveščanje širše javnosti, samopomoč, vključevanje oseb s posebnimi potrebami v normalno življenje in priprava mladostnikov na samostojno življenje.

V društvu izvajajo počitniško varstvo, različne delavnice, izlete, piknike, obdarovanja, delovno in glasbeno terapijo, terapevtsko jezdenje ter plavanje po metodi Halliwick, ki omogoča učenje plavanja vsem ljudem, še posebej osebam s posebnimi potrebami, da sodelujejo v aktivnostih v vodi, da se samostojno gibajo in da plavajo.

Društvo Sonček zelo dobro sodeluje z drugimi društvi in prostovoljci v lokalnem okolju, tudi z razvojno ambulanto, razvojnimi vrtci, šolami, mestno občino, krajevnimi skupnostmi, … Na državni ravni sodeluje v programu in-Planinec GOGO (Gibalno ovirani gore osvajajo), predstavili pa so se tudi že v Bruslju. Hvaležni so, da imajo svoj sedež v mestni občini Krško, kjer imajo posluh za ranljive skupine in lahko skupaj ustvarjajo boljšo in sprejemljivejšo družbo.

ZNAK MESTNE OBČINE KRŠKO

družba Mlin Katić, d. o. o., za uspešen razvoj družinskega podjetja in prispevek k prehranski samooskrbi

Začetki mlinarstva Katić sežejo v pozna osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je Zvonko Katić, namesto dela operaterja v komandni sobi Nuklearne elektrarne Krško, sprejel odločitev o gradnji manjšega kmečkega mlina nedaleč iz Krškega. Izgradnja je bila uspešno zaključena poleti leta 1990, ko so svečano odprli mlin, s takratno proizvodno zmogljivostjo 25 ton pšenice na dan, in manjšo trgovino. Čeprav je mlin v začetku zaposloval le dve osebi in je bil celoten proizvodni proces izključno odvisen od mlinarja, pa se je uspešno uveljavljal na trgu in pridobival vedno več pomembnih kupcev in strank, kar je v nekaj letih pripeljalo do širitev, posodobitev in opreme z najsodobnejšo tehnologijo. Proizvodnja je v celoti nadzorovana in računalniško vodena, kapaciteta pa povečana na več kot sto ton pšenice na dan.
V Mlinu Katić, ki ga danes vodi sin Marko, posebno skrb posvečajo kakovosti svojih produktov in procesov, kar potrjujejo s certifikatom kakovosti ISO 9001 in sistemom HACCP, ki jim zagotavlja konkurenčno prednost in omogoča nadzor nad stroški proizvodnje, večji izkoristek surovin in optimalne procese.
Kljub vstopu Slovenije v Evropsko unijo in močni mednarodni konkurenci jim je uspelo najti pot tudi na tuje trge, ključ njihovega poslovnega uspeha pa temelji na kvaliteti izdelkov, podpori kupcem in zanesljivosti.

Ob tem vodstvo družbe pozornost posveča tudi zaposlenim z usposabljanji, stimuliranjem, krepitvijo timskega duha in odgovornosti za skupni uspeh, velikokrat pa se odzove tudi na pomoč raznim šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom pri donacijah izdelkov oziroma finančni pomoči.

Izjemen in vzoren razvoj družinskega podjetja, ki večino prihodkov ustvari na zahtevnih tujih trgih, priča o izjemno uspešni zgodbi, ki si jih v našem okolju želimo še več.

ZNAK MESTNE OBČINE KRŠKO

Simfonični orkester Glasbene šole Krško za velike uspehe ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja

Zgodba o simfoničnem orkestru sega v leto 1992, ko se je profesorju Dragu Gradišku porodila ideja o njegovem nastanku. Čeprav se je misel takrat zdela utopična, saj je simfonični orkester premogla le peščica glasbenih šol, krška glasbena šola pa ni imela niti lastnega oddelka za violončelo in kontrabas, niti vseh pihal in trobil ter potrebnih znanj, pa je volja našla pot. Simfonični orkester GŠ Krško, sestavljen iz nekdanjih in tedanjih učencev ter učiteljev, je svoj prvi koncert odigral maja 1993.

Po tridesetih letih simfoniki z več kot osemdesetimi člani s koncerti in drugimi projekti, ki so rezultat predanega in trdega dela, vedno bolj navdušujejo posavsko in širše slovensko občinstvo. Sodelujejo na številnih prireditvah in nastopih, odličen vtis pa so pustili tudi na 7. evropskem mladinskem glasbenem festivalu v Švici in v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani ob 140-letnici prostovoljnega gasilstva v Sloveniji.

S posebnim ponosom se lahko na orkester ozremo zaradi glasbene drame Vražje dekle, ki so jo uprizorili leta 2004 in jo je posnela tudi RTV Slovenija, ter uprizoritve muzikala Rok Kurent, pri katerem so sodelovali le domači ustvarjalci, kar projektu daje še posebno vrednost. Simfonični orkester je gostoval tudi v španski Cordobi in zaključil dvoletni projekt Comenius, na katerem so sodelovali glasbeniki iz sedmih evropskih držav.

Jeseni 2013 je Drago Gradišek dirigentsko palico predal svojemu učencu prof. Petru Gabriču, ki nadaljuje začrtano pot. Orkester je leta 2017 sodeloval pri snemanju filma Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja, scenarista Matjaža Pikala in v režiji Dušana Moravca, zelo pa so veseli tudi sodelovanja z mnogimi priznanimi slovenskimi pevkami in pevci.

Iz orkestra je izšla vrsta odličnih glasbenikov, ki danes delujejo tako profesionalno kot amatersko v različnih glasbenih sestavih. Veliko volje, vztrajnosti in časa je bilo vloženega v oblikovanje in zorenje orkestra, ki danes s ponosom predstavlja svoje dosežke in Krško vsemu svetu.

PRIZNANJE MESTNE OBČINE KRŠKO

gospa Sonja Levičar, za delovanje na področju ljubiteljske kulture

Sonja Levičar je s svojim profesionalnim in ljubiteljskim delovanjem na področju kulture pustila velik in neizbrisen pečat. Ob tem, ko je dolga leta vodila Krško izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) RS, je bila paleta njenih zadolžitev bistveno širša in barvitejša od obveznega programa, ki ga JSKD predvideva, saj je skrbela še za lokalne programe kulture, razstavni program Galerije Krško in Dvorane v parku, oblikovala projekt Poletje na Gradu Rajhenburg, začela s projektom Poletni večeri v parku in vodila projekt Oblačilni videz znamenitih Krčanov, kjer sama še danes upodablja lik Ane Maksimile Valvasor - druge Valvasorjeve žene.

Je ustanovna članica Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, v katerem je članica vseh sekcij in upravnega odbora društva, trenutno pa vodi sekcijo za ohranjanje kulturne dediščine. V okviru slednje je aktivna rokodelka in kot vodja evropskega projekta Od ribiča do graščaka aktivno in predano skrbi za ohranjanje spomina na družino Auersperg, ki je pomembno zaznamovala našo kulturno in gospodarsko krajino. V okviru foto sekcije je pripravila dve samostojni fotografski razstavi, tudi v ostalih sekcijah društva pa je njena vloga nepogrešljiva.

Že več mandatov je članica sveta Krajevne skupnosti Gora, aktivna je v Zvezi kulturnih društev Krško in sodeluje še v nekaterih društvih v občini in širše, za svoje delo pa je med različnimi priznanji prejela tudi občinski bronasto in srebrno Prešernovo plaketo.

PRIZNANJE MESTNE OBČINE KRŠKO

gospa Tatjana Uduč za uspešno delo na kulturnem in drugih področjih

Tatjana Uduč je v društvenem življenju na Senovem prisotna že več kot 35 let, najbolj aktivno pa deluje v Delavskem kulturnem društvu Svoboda Senovo. Najprej v folklorni skupini, kjer je začela kot plesalka in nadaljevala na strokovnem področju kot avtorica spletov, ki jih domača folklorna skupina še vedno izvaja, in mentorica šolski folklorni skupini. Nato pa kot pobudnica ustanovitve lutkovne sekcije, kjer je s svojim delom pustila pečat kot organizatorka, animatorka in avtorica besedil. Ob tem je tudi recitatorka in povezovalka programov in s tem ena najzaslužnejših oseb za kulturni utrip kraja.

Tatjana je že celo desetletje aktivna članica Turističnega društva Senovo in že tretji mandat tajnica društva. Je tudi članica Gasilskega društva Mali Kamen, v času delovanja v Koprivnici pa je bila uspešna režiserka gledaliških del.

Njena zanesljivost, doslednost in predanost delu za druge je vsekakor pokazatelj njene osebne opredelitve, da je delo za druge pomembnejše kot skrb zase. Njeno delo na Senovem je samo delček v mozaiku pestre Tatjanine dejavnosti, ki ga nadgrajuje tudi kot predsednica Društva Sožitje Krško - društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju.

PRIZNANJE MESTNE OBČINE KRŠKO

gospod Matjaž Gomilšek za vsestransko aktivnost in prispevek k razvoju različnih dejavnosti v lokalnem okolju

Matjaž Gomilšek je aktiven občan, rekreativec po duši ter član in organizator v raznih društvih. Začel je v Športno razvedrilnem društvu Rostfraj, nato v Športnem društvu Dolenja vas, Smučarskem klubu Krško, pri planincih najprej kot član Planinskega društva Bohor Senovo in kasneje Planinskega društva Videm, tudi kot aktivni vodnik. Leta 1995 je kot prvi Krčan prehodil pot od Bregane do Vrha Triglava, pot pa opisal v knjigi Peš iz Krškega na Triglav.

Bil je med soustanovitelji Rekreativnega kolesarskega društva Krško in deset let tudi predsednik. Na njegovo pobudo so pričeli z organizacijo Družinskega kolesarjenja po Krškem polju in Kolesarskega maratona - Rudijev memorial, ki se je kasneje preimenoval v Maraton po deželi cvička. Je tudi član upravnega odbora Prostovoljnega gasilskega društva Dolenja vas in aktiven član Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem. Pod njegovim vodstvom so leta 2016 ustanovili Društvo ljubiteljev motorjev Matija Gubec, katerega predsednik je še danes.

Matjaž Gomilšek je vsestransko aktiven in prispeva k razvoju različnih dejavnosti, s tem pa skrbi tudi za promocijo Krškega in Posavja. Nenazadnje tudi s svojim zadnjim projektom, ko se je s kolesom Pony podal na pot okoli Slovenije, kjer kolesari za dober namen, pot pa posveča veteranom in žrtvam vojne za Slovenijo ter predvsem rakavim bolnikom.

PRIZNANJE MESTNE OBČINE KRŠKO

gospod Aleš Suša za aktivno delo in dosežke na področju glasbene umetnosti

Aleš Suša je svojo glasbeno pot začel pri godbi na pihala leta 1985, star šele 13 let, pet let kasneje pa se je priključil Big bandu Krško, ki ga je leta 1978 kot sekcijo za igranje zabavne glasbe pri godbi zasnoval takratni ravnatelj Glasbene šole Krško Drago Gradišek. Ko je po zaključeni srednji tehnični šoli v Krškem opravil sprejemne izpite na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, se je že spogledoval z jazzom, zato je ob klasičnem saksofonu obiskoval tudi smer jazz saksofon, kar je tudi dokončno začrtalo njegovo kas¬nejšo poklicno glasbeno pot.

Po študiju na graški jazzovski akademiji je pridobil naziv magister umetnosti in se zaposlil v Big bandu RTV Slovenija. Od leta 1994 pa vse do leta 2022 je umetniško vodil Big band Krško, ki je pod njegovim vodstvom postal eden najprepoznavnejših tovrstnih sestavov v Sloveniji in tudi v tujini. Sodelujejo na festivalu big bandov v Marezigah, večkrat so nastopili na festivalu na Madžarskem in Avstriji, leta 2013 pa tudi na mednarodno priznanem Montreux Jazz Festivalu v Švici. Po njegovi zaslugi se lahko Big band Krško pohvali z uspešnimi projekti, kot sta predvsem All stars in Depeche Mode project ter izdaja zgoščenke ob 40. obletnici delovanja, na kateri so z avtorskimi skladbami sodelovali člani zasedbe, med njimi pa je bilo kar nekaj Aleševih avtorskih skladb. S tem je Aleš Suša pustil globok pečat v razvoju glasbene umetnosti v domačem okolju.

Jubilejna priznanja Mestne občine Krško

  1. Prostovoljno gasilsko društvo Brestanica (130 let)
  2. Gledališka sekcija DKD Svoboda Senovo (100 let)
  3. Prostovoljno gasilsko društvo Raka (100 let)
  4. Klub posavskih študentov (70 let)
  5. Prostovoljno gasilsko društvo Drnovo (70 let)
  6. Zveza prijateljev mladine Krško (70 let)
  7. Društvo gluhih in naglušnih Posavja (60 let)
  8. Športno društvo Dolenja vas (40 let)
  9. Turistično društvo Senovo (40 let)
    Apolon, d.o.o. (30 let)
  10. Območno združenje slovenskih častnikov Krško (30 let)
  11. Vzorec Raka, d.o.o. (30 let)
  12. Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem (10 let)
  13. DS Smith Slovenija, d.o.o. (10 let)