profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica zavrnila Orbanov poljub

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

1673881882-s2f18335-2-1673881832333 Necenzurirano

Kaj Bratušek in Han pozabljata, ko delata novo ...

jansa logar predsedniske volitve Reporter.si

Nove stranke dišijo po slabitvi SDS, Janša pa se...

oblak 1 pm Ekipa24.si

Šok, šok, šok! Za tekmi s Finsko in Dansko ...

Timotej Cizej in Žanet Breški Njena.si

Žanet Breški iskreno o zavrnitvah

sobotna priloga Ekipa24.si

Ekipa piše zgodovino! Današnjemu izvodu smo ...

Novice Ribnica

Premiki tudi pri hitri cesti od Malin do Metlike in Črnomlja

Piše: STA

Čas objave:
14.11.2021 06:54

Ministrstvo za infrastrukturo je v medresorsko usklajevanje poslalo poroštveni zakon za gradnjo hitre ceste od Malin do Metlike in Črnomlja, je ob obisku vlade v jugovzhodni regiji povedal minister Jernej Vrtovec. Z Darsa so nedavno sporočili, da za ta odsek že potekajo aktivnosti za odkup zemljišč.

Vrtovec je izrazil veselje, da je bilo pred kratkim izdano gradbeno dovoljenje za gradnjo prve in druge etape prvega odseka južnega dela 3. razvojne osi, to je od avtoceste do Osredka oz. Revoza. Pričakuje, da pritožb na izdano gradbeno dovoljenje ne bo, če bodo, pa upa, da bo upravno sodišče o njih odločilo kar se da hitro. Če pritožb ne bi bilo, bi lahko z gradnjo začeli spomladi prihodnje leto, je ponovil.

Za drugi odsek hitre ceste od priključka za Maline do Metlike in Črnomlja, ki ga težko pričakujejo zlasti Belokranjci, je spomnil, da je bila pred časom v državnem zboru sprejeta resolucija, ki določa, da je investitor tudi tega dela 3. razvojne osi Dars, s čimer so odpadle nekatere administrativne ovire za gradnjo. Prej je bila namreč za gradnjo tega dela zadolžena direkcija za infrastrukturo, ki pa nima takšnih zmožnosti glede projektiranja hitrih cest kot Dars.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec
GEN

"Vesel sem, da se približujemo cilju, da Belo krajino končno povežemo z osrednjim delom države," je dejal Vrtovec.


Glede gradnje razvojne osi 3a od Ljubljane do Kočevja in naprej do mejnega prehoda Petrina pa je infrastrukturni minister povedal, da so trenutno v fazi umeščanja v prostor treh obvoznic - kočevske, ribniške in obvoznice mimo Velikih Lašč. Z gradnjo tretjega pasu proti Turjaku, ki je tudi del gradnje razvojne osi 3a, bi lahko po njegovih besedah začeli kmalu. Trenutno so v fazi pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj.

Pozdravil je podatek, da se je dobro prijela nedolgo tega znova odprta železniška proga Kočevje-Grosuplje, saj se zanjo po njegovih besedah odloča vse več ljudi iz Kočevja, Ribnice in Velikih Lašč. Ključno se mu zdi, da so povezave z notranjostjo Slovenije v tem delu države dobre, saj to pomeni, da se ljudje ne bodo izseljevali.

Vrtovec se je sicer v okviru obiska vlade v jugovzhodni regiji srečal z nekaterimi župani, že v četrtek pa je njegov državni sekretar Aleš Mihelič na srečanju v Novem mestu z belokranjskimi župani spregovoril o infrastrukturnih projektih države v Beli krajini.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec

O gradnji 3a. razvojne osi


Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec

O gradnji južnega dela 3. razvojne osi