hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

doncic 22 mm Ekipa24.si

Navdušil jih je do solz! Luka Dončić na ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

Novice Semič

Prenovljena semiška muzejska hiša bo zaživela jeseni

Piše: STA

Čas objave:
16.08.2019 12:35

V lani prenovljeni muzejski hiši v Semiču v okviru partnerskega meddržavnega projekta Misterion te dni postavljajo tamkajšnjo stalno razstavo, poimenovano Center narave Bele krajine.

Postavitev nameravajo končati do konca septembra in razstavo uradno odpreti 24. oktobra, so predstavniki semiške občine povedali na nedavni novinarski konferenci. Po podatkih semiške občine so vsa prenovitvena dela skupaj z davkom stala nekaj manj kot 950.000 evrov, občina je slabih 450.000 evrov zagotovila sama in razliko pokrila z denarjem partnerskega projekta Misterion.

Skrbnik zbirke o naravi Bele krajine je metliški Belokranjski muzej. Njena postavitev bo stala nekaj več kot 180.000 evrov.

Prenova hiše v trškem središču, zgrajene na prelomu 18. v 19. stoletje, je obsegala celotno stavbo. Da bo ta primerna za zahtevnejše razstavne postavitve, so jo sodobno opremili in prilagodili obisku gibalno oviranih.

Staremu poslopju so prizidali lesen prizidek, prenovili so tudi kletne prostore, ki jih bodo namenili predstavitvi domačega vinogradništva in vinarstva.


Prenove so se lotili zaradi slabega stanja hiše in slabih razstavnih pogojev, ki niso omogočali kakovostne predstavitve semiških muzejskih zbirk oziroma kakršnekoli druge razstave ali podobne dejavnosti. Stavba, ki bo zdaj služila tudi protokolarnim potrebam, tudi ni omogočala sprejema večjega števila gostov.

Prenova je obsegala še menjavo ostrešja in stavbnega pohištva ter prenovo pročelja in medetažne konstrukcije. Med drugimi deli so izvedli statično utrditev zgradbe, vgradili so dvigalo, v prizidku so uredili pisarno, učilnico, turistično-informativni center in sanitarije. Zgradbo so protipotresno sanirali.

Občini Semič so kot vodilnemu partnerju projekta Misterion - Doživetje skrivnosti voda na razpisu programa sodelovanja Interreg med Slovenijo in Hrvaško odobrili denarno podporo evropskega sklada za regionalni razvoj v znesku dober milijon evrov. Skupna vrednost projekta Misterion znaša približno 1,3 milijona evrov.

Pri projektu, ki ga bodo končali konec leta, z Občino Semič sodelujejo Občina Metlika, hrvaška občina Kamanje, lokalna akcijska skupina Vallis Colapis in novomeška Kompasova poslovalnica. Pridruženi partnerji so metliški Belokranjski muzej, karlovški Gradski muzej in Športno društvo Stranska vas pri Semiču.

V okviru projekta Misterion so v semiški občini nadgradili še kraško učno pot ob Krupi in tam uredili učilnico na prostem, pot so opremili z ustreznimi pripomočki in postavili didaktična igrala, tamkajšnjo naravno in kulturno dediščino so ustrezno označili.