Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

Prešernove plakete v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.02.2013 13:07

Slovenski kulturni praznik boDo s podelitvijo Prešernovih plaket in priznanj v občini Krško počastili nocoj, ob 19. uri, v Kulturnem domu Krško. Občina Krško in Zveza kulturnih društev se bosta na osrednji prireditvi tokrat za kulturno ustvarjanje zahvalila 21 nagrajencem.

Za delo na področju ljubiteljske kulture bo 12 prejemnikov prejelo bronaste plakete, 6 srebrne, eden zlato, podeljeni pa bosta tudi priznanji za omogočanje pogojev za kulturne dejavnosti in za dosežek leta. Slavnostni govornik bo Slavko Šribar, ki je v Krškem desetletja skrbel za zgodbe, ki so bile temelj razvoja mesta in občine ter jih velikokrat tudi aktivno sooblikoval. Med prvimi je spoznal in uresničeval tesno povezanost med kulturo in turizmom, med zgodovino in razvojem in poudarjal pomen lastne istovetnosti, s katero se predstavljamo drugim.

Priznanje za dosežek leta bo prejel Dejan Učakar, odličen skladatelj Simfoničnega orkestra Krško, ki bo tokrat nagrajen za glasbeno podlago, ki jo je prispeval k odmevnemu muzikalu »Rok Kurent«.
Priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za delovanje ljubiteljske kulture, bo prejel Anton Bizjak, ravnatelj OŠ Leskovec. Njegovi podpori pri zagotavljanju prostorov se gre zahvaliti, da imajo krajevna društva in posamezniki prostor za ustvarjanje, vaje, nastope in prireditve, katerim vedno gostoljubno odpira vrata šole in tako prispeva osnovni temelj delovanja.

Z zlato Prešernovo plaketo je Zveza Kulturnih društev Krško prepoznala delo Gledališke skupine DKD Svoboda Senovo, ki je v dolini pod Bohorjem prisotna že 90 let in je v tem času s številnimi odrskimi predstavami dosegla sam vrh slovenskega amaterskega gledališča. S številnih gledaliških festivalov in srečanj se pod vodstvom dolgoletne režiserke Bože Ojsteršek, pogosto vračajo s priznanji in nagradami. Največ jih imajo za predstave v celoti, nekaj pa so si jih prislužili tudi za igro posameznikov in režijo.
Med prejemniki srebrnih Prešernovih plaket se bodo v leto 2013 zapisali Vlasta Moškon iz DKD Svoboda Senovo, Barbara Smolej Fritz, Peter Gabrič in Mitja Kuselj iz Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško, Matjaž Krajnc in Lado Levičar iz KD Svoboda Brestanica.

Bronaste plakete pa bodo tokrat prejeli Renata Jurečič in Franc Zorko, oba člana društva KD Stane Kerin Podbočje, Tanja Preskar, Brigita Ogorevc iz KD Libna, Robert Žveglič član Pihalnega orkestra DKD Svoboda Senovo, Kristina Lovšin Salmič uspešna dolgoletna zborovodkinja Cerkvenega mešanega pevskega zbora Župnije Leskovec pri Krškem, Nina Fritz in Tanja Topol iz Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško, Smiljana Anžiček in Milena Roštohar iz Društva likovnikov Krško OKO ter Anja Krajnc in Tomaž Breznikar iz Kulturnega društva Svoboda Brestanica.