Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Slovenija

Pretok Krke narašča

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.11.2012 07:06

Po obilnem deževju v minulih dneh se tudi danes po napovedih agencije za okolje pričakuje naraščanje nekaterih rek, v jutranjih urah pa tudi povečano plimovanje morja. Na možnost vnovičnih poplav pa se posebej pripravljajo na Goriškem.

Zaradi močnega deževja so že tekom četrtka naraščale gladine vodotokov, povečalo se je tudi plimovanje morja. V večernih urah je v manjšem obsegu še vedno poplavljala reka Gradaščica ter manjše reke na Domžalskem polju, vendar pa so že začele upadati in se bodo v prvi polovici noči vrnile v svoje struge, je v četrtek pojasnil dežurni hidrolog na agenciji za okolje Janez Polajnar.

V srednjem toku je poplavljala tudi Sava, ki bo ponoči upadla, narašča pa pretok Krke, je pojasnil. Reka Krka bo tako ponoči in danes dopoldan poplavila v malo večjem obsegu, je dejal Polajnar. Narašča tudi Ljubljanica, ki bo danes poplavljala na barju. V srednjem toku poplavlja tudi Kolpa, ki pa bo do jutra že upadla. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa pa se bodo ponoči in danes povečevale.

V zgodnjih jutranjih urah bo tudi povečano plimovanje morja, plima pa bo dolgotrajnejša. Dežurni hidrolog je dodal, da bo morje nekje med 3. in 10. uro zjutraj preseglo gladino 3,15 metra in poplavilo nižje dele obale.

Občinski štab Civilne zaščite Nova Gorica pa je ob skorajšnjem obilnejšem deževju in napovedanih poplavah konec tedna pozval občane, naj v petek brezplačno prevzamejo protipoplavne vreče s peskom. Znova se namreč pojavlja možnost poplavljanja reke Vipave in njenih pritokov.