ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Preventivna akcija za večjo varnost motoristov

Piše: STA

Čas objave:
18.03.2019 06:04

Danes se pod okriljem agencije za varnost prometa začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki bo v sodelovanju s policijo trajala do 31. marca. Cilj akcije je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in voznih razmer, ostale udeležence v prometu pa na strpno vožnjo in previdnost na cesti.

Motoristi in mopedisti morajo dodatno poskrbeti za svojo varnost in uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Nosijo naj svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči.

Ker pa je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo.

Na slovenskih cestah je lani umrlo 16 motoristov in dva mopedista, leto prej pa 25 motoristov in štirje mopedisti. Prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, je še vedno največ v popoldanskih urah med vikendom na regionalnih cestah, ki so med vozniki motornih koles najbolj priljubljene. Dogajajo se predvsem mlajšim voznikom v starosti do 24 let, ti vozniki pa so praviloma tudi povzročitelji nesreč.

Glavni vzroki prometnih nesreč so še vedno neprilagojena hitrost in tam, kjer lahko krivdo pripišemo v večji meri ostalim udeležencem v prometu, neupoštevanje prometnih pravil o prednosti.