Königs Wusterhausen Svet24.si

Panični oče zaradi covidnega potrdila sredi ...

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

tanja frantar igor zabret-sta Reporter.si

Ko je bivša Dimnikova žena izvedela, da bomo ...

iza-login Necenzurirano

Tudi kralj banan financira Janševo televizijo

Alfi Nipič Odkrito.si

EKSKLUZIVNO: Alfi Nipič: "Tega ne privoščim ...

peter prevc domen cene 21 dj Ekipa24.si

Peter Prevc le RAZKRIL svojo veliko SKRIVNOST, ...

Novice Ljubljana

Preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Piše: STA

Čas objave:
19.07.2021 10:53

Danes se začenja enotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki poteka pod okriljem agencije za varnost prometa in policije. Nadzor evropsko usklajene akcije bo usmerjen predvsem v najpogostejše kršitve, med katerimi so tehnične pomanjkljivosti vozil ter neupoštevanje obveznih počitkov.

Kot so sporočili iz Agencije RS za varnost prometa, bodo policisti pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi s preusmeritvijo teh na kontrolne točke na avtocestah. Nadzor avtobusov bodo izvajali na avtobusnih postajališčih in na relacijah, kjer pogosto vozijo.

V prvem polletju se je na naših cestah pripetilo 1099 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, kar je v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem, ko so zabeležili 985 prometnih nesreč, 12 odstotkov več, so izpostavili na agenciji.

Vozniki tovornih vozil so povzročili 703 prometnih nesreč (lani 633) oz. skoraj dve tretjini vseh prometnih nesreč.


Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 97 prometnih nesrečah (lani v enakem obdobju v 90), od tega so jih povzročili 29 (lani 26) oziroma skoraj tretjino. Nepravilen premik z vozilom v zadnjem petletnem obdobju prednjači med vzroki prometnih nesreč tovornih vozil.

Tudi utrujenost voznika je pomemben dejavnik tveganja. Po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 je ta bila eden od razlogov za približno 20 odstotkih nesreč z udeležbo tovornih vozil.

Agencija za varnost prometa in policija izpostavljata, da je pri tovornih vozilih in avtobusih še posebej pomembna ustrezna varnostna razdalja, saj je zavorna pot pri njih še daljša, česar se morajo vozniki zavedati in to pri vožnji dosledno upoštevati.

Agencija je sicer že v soboto na več lokacijah na avtocestnih počivališčih voznikom razdeljevala novi brošuri Varen prevoz tovora in Nasveti za vožnjo poleti. Za voznike in sopotnike so poskrbeli tudi z razdeljevanjem vode z opozorili za varno vožnjo. Akcijo bodo ponovili v soboto.