mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Preventivne zdravstvene meritve za dan zdravja

Piše: R.K.

Čas objave:
03.04.2022 07:00

Vsako leto, 7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Tako kot drugje v svetu, je tudi v Sloveniji že nekaj let opaziti povečano umrljivost, ki so posledica srčno-žilnih bolezni.

Med najpogostejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in žilja so tudi zvišan krvni tlak, zvišan holesterol, in zvišan krvni sladkor, zato bo Rdeči križ Slovenije, ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja izvedel akcijo meritev krvnega tlaka ter sladkorja in holesterola v krvi. Na več kot 30 lokacij po Sloveniji bodo skupaj z območnimi združenji in krajevnimi organizacijami Rdečega križa izvajali brezplačne preventivne meritve krvnega tlaka ter sladkorja in holesterola v krvi. 

Lokacije in termini meritev bodo v Dolenjskih Toplicah 9. aprila od 9. do 11. ure v Kulturno Kongresnem centru (Sokolski trg 4), v Novem mestu 6. aprila od 19. do 20. ure v Domu krajanov Regrča vas, 7.aprila od 8. do 11. ure pred Lekarno Novak na Novem trgu Novo mesto, prav tako 4. aprila od 9. do 10. ure v prostorih kork Majde Šilc (Ragovska 7 a) v Novem mestu. V Straži 7. aprila od 7. do 10. ure v Dnevnem centru vseh generacij (Na Žago 5, Straža), Šmarjeških toplicah 3. aprila od 8. do 10. ure v prostorih kork na občini Šmarješke Toplice. In v Mirni peči 9. aprila od 8. do 10. ure v društvenih prostorih občine Mirna Peč (Trg 2).

Meritev se je dobro udeležiti zaradi povišanega holesterola v krvi, ki predstavlja tveganje za zdravje in je glavni vzrok za nastanek ateroskleroze, ta povečuje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni, možganske kapi in srčnega infarkta. Pri zdravih ljudeh se svetuje občasna kontrola holesterola, na 5 let, pri ogroženih skupinah in tistih osebah, ki imajo zvišane vrednosti holesterola, pa so potrebne pogostejše kontrole. Prav tako spremembe v krvnem tlaku pomenijo spremembo v pretoku krvi, ta pa je bistven za normalno preskrbo organov s kisikom in hranilnimi snovmi. Skrbno nadzorovanje vrednosti krvnega sladkorja lahko upočasni razvoj in napredovanje sladkorne bolezni in prepreči razne zaplete.

Z redno kontrolo lahko prilagodimo življenjski slog tako, da raven vrednosti v krvi vzdržujemo v ciljnem območju.