Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Previdno na cestah!

Piše: R.K.

Čas objave:
25.06.2021 07:44

Poletne počitnice so tu, obeta pa se vroč, podaljšan prazničen konec tedna, povečana gostota prometa, tudi zaradi del na cesti in večjega tranzita.

Visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti, opozarja Agencija za varnost prometa. Vse to od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. V primeru zastojev ne pozabimo na pravilno ustvarjanje reševalnega pasu. Na Agenciji za varnost prometa svetuje, naj se počitniška brezskrbnost ne odraža v prometu – prometna pravila in razmere na cesti naj vozniki dosledno upoštevajo in bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje in motoriste. Še posebno pozornost naj udeleženciv pormetu namenikp najmlajšim, da bodo v prometu varni.


Pred odhodom na pot

Pot dobro organizirajte in načrtujete, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite razmere na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov. Spremljajte epidemiološko stanje na območjih načrtovane poti, preverite pogoje vstopa v posamezno državo.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena; zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu. Preverite pravilno in dosledno pripetost vseh potnikov in uporabo otroških zadrževalnih sistemov.

Na poti
Osredotočite se na vožnjo. Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, upoštevajte varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni! Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri. V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si ti vožnjo »razdelijo«, s tem tudi zmanjšajo tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti.

Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara!

Motoristi, vozite pametno!
Motoristična sezona je v polnem teku. Motoristi, če se odpravljate na dopust, izlet ob koncu tedna, ali le na krajšo vožnjo, upoštevajte nasvete za varno vožnjo in cestnoprometne predpise. Pred potjo zagotovite, da je motor deluje brezhibno, preverite stanje pnevmatik, delovanje zavor, luči. Poskrbite za ustrezno zaščitno opremo, ki naj vedno vključuje čelado, svetla odsevna oblačila, ščitnik hrbtenice, škornje, rokavice in imejte vedno prižgane luči. Osredotočite se na vožnjo, na motor ali moped sedite le trezni. Agencija za varnost prometa poziva motoriste in mopediste k odgovorni vožnji, ostale voznike motornih vozil pa k dodatni previdnosti in pozornosti. Na daljše ali zahtevnejše vožnje se ustrezno pripravite – načrtujte postanke in v poletni vročini poskrbite za ustrezno hidracijo. Utrujenost je pomemben dejavnik, ki lahko vpliva na varnost vožnje, zato se na pot odpravite spočiti. Spremljajte vremenske napovedi, saj poletne nevihte, nalivi ali toča ugodne vozne razmere lahko nenadno poslabšajo.


Kolesarji, poskrbite za svojo varnost

Kolesarji, na cestah bodite kar najbolj pozorni, saj je za nastanek nesreče dovolj majhna napaka. Ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ne vozite pod vplivom alkohola, vozite zmerno in hitrost prilagodite razmeram v prometu.


Trije nasveti kolesarjem za varno vožnjo:
1. Z roko vedno jasno nakažite, kam zavijate!
2. Poskrbite za dobro vidnost, na kolesu naj bosta delujoči sprednja in zadnja luč!
3. Pred rdečo lučjo se vedno ustavite! Za vašo varnost uporabljajte čelado!
Trije nasveti voznikom za varno vožnjo kolesarjev:
1. Pri zavijanju desno bodite še posebej pozorni! Kolesarji imajo prednost!
2. Zagotovite ustrezno bočno varnostno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev.
2. Ne jezite se na kolesarje! V prometu so ranljivejši kot vi.

Za večjo varnost na naših cestah v poletnih mesecih je Agencija za varnost prometa izdala novo brošuro Nasveti za vožnjo poleti, ki jo bodo v juliju razdeljevali na avtocestnih postajališčih.