1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Novice Ljubljana

Previdno pri kurjenju prvomajskih kresov

Piše: STA

Čas objave:
27.04.2021 10:49

Uprava za zaščito in reševanje pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki poziva vse organizatorje kresovanj, naj pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Zagotovljena mora biti požarna straža. V primeru požara v naravnem okolju, pa je treba na telefonsko številko 112 nemudoma obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, so še sporočili.

Uprava za zaščito in reševanje poziva organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, naj pri tem upoštevajo napotke o varstvu pred požari.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, mora biti prostor okoli kurišča očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega
metra od roba. Pri tem mora biti kres ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Prav tako opozarjajo, da se ob vetrovnem vremenu kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti.

172558_179017_kresovanje_priprava.jpgČe kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Prav tako lahko občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja. Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo tudi za določena posebej zavarovana območja.

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Spoštovati je treba tudi ukrepe vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede omejevanja širjenja epidemije covida-19, še pozivajo na upravi za zaščito in reševanje.