kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Previdno pri kurjenju prvomajskih kresov

Piše: STA

Čas objave:
27.04.2021 10:49

Uprava za zaščito in reševanje pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki poziva vse organizatorje kresovanj, naj pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Zagotovljena mora biti požarna straža. V primeru požara v naravnem okolju, pa je treba na telefonsko številko 112 nemudoma obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, so še sporočili.

Uprava za zaščito in reševanje poziva organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, naj pri tem upoštevajo napotke o varstvu pred požari.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, mora biti prostor okoli kurišča očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega
metra od roba. Pri tem mora biti kres ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Prav tako opozarjajo, da se ob vetrovnem vremenu kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti.

172558_179017_kresovanje_priprava.jpg



Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Prav tako lahko občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja. Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo tudi za določena posebej zavarovana območja.

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Spoštovati je treba tudi ukrepe vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede omejevanja širjenja epidemije covida-19, še pozivajo na upravi za zaščito in reševanje.